Еврокомисарят Домбровскис: Все още няма решение за налагане на мита върху вноса на китайски електромобили в ЕС

  • 30 май 2024 15:14

  • 506
  • 1
Еврокомисарят Домбровскис: Все още няма решение за налагане на мита върху вноса на китайски електромобили в ЕС
© Gettyimages

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис не уточни кога ще бъде прието решение за евентуално налагане на митнически тарифи върху вноса на китайски електрически превозни средства в страните от Европейския съюз, съобщава БТА.

"Все още няма решение по този въпрос", заяви Домбровскис. Той направи това изявление по време на среща на външни министри на страни от ЕС, която е посветена на търговската политика на Евросъюза. 

Заместник-председателят на ЕК отбеляза, че продължава разследването, което Еврокомисията започна миналия септември. То е свързано с огромните субсидии, които правителството в Пекин отпуска на китайските производители на електрически автомобили. Проучването трябва да установи дали тази практика им помага да поддържат изкуствено ниски цени и по този начин им осигурява незаконно предимство спрямо техните конкуренти в ЕС.

Остра реакция на Пекин след решението на САЩ да повиши митата върху вноса на редица китайски продукти

В резултат на разследването се очаква да бъде решено дали ще бъдат наложени наказателни мита върху вноса в Евросъюза на китайски електрически превозни средства. 

Германското издание "Шпигел", позовавайки се на източници от Еврокомисията, посочва, че решение по този въпрос няма да бъде огласено преди края на изборите за Европейски парламент, които са насрочени за 9 юни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2024.05.30 | 19:48

1
щом китай подържа путин ТРЯБВА мито

Добави коментар

Водещи новини