Инфлацията в Испания се ускорява за трети пореден месец

  • 30 май 2024 12:10

  • 251
  • 0
Инфлацията в Испания се ускорява за трети пореден месец
© pixabay

Индексът на потребителските цени в Испания се повиши за трети пореден месец през май, достигайки най-високата си точка от точно една година, сочат най-новите предварителни данни на испанския статистически институт Ине" (INE), публикувани днес на страницата му.

Испанските потребителски цени ускоряват ръста си през май - с 0,3 процентни пункта до годишен темп от 3,6 на сто, докато през април нараснаха с 0,1 процентен пункт, достигайки темп от 3,3 на сто.

Ако предварителните оценки на "Ине" бъдат потвърдени, то годишната инфлация в Испания през май ще достигне най-високото си равнище от дванадесет месеца, тъй като последно беше по-висока през май 2023 г.

Испанските продажби на дребно се увеличават с най-бавния темп през последните 17 месеца

Растежа на цените се дължи основно на покачването на цените на електроенергията в Испания спрямо понижението им през май 2023 г. Същото важи и за цените на горивата, които се понижават с по-малко през май тази година, отколкото през същия месец на предходната година.

На месечна база обаче – през май в сравнение с април – повишаването на потребителските цени се е забавило от 0,7 до 0,3 на сто.

Основната инфлация в Испания (която не взема предвид непреработени храни и енергийни продукти) също е нагоре през май спрямо април - до 3 на сто на годишна база.

Изчислена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени, инфлацията в Испания е достигнала 3,8 на сто през май при 3,4 на сто, отчетени за април.

На месечна основна инфлацията, измерена спрямо ХИПЦ, е 0,2 на сто след 0,6 на сто през  април.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
251 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини