Как "Тему" изпревари "Алибаба" по пазарна капитализация

  • 29 май 2024 13:01

  • 980
  • 1
Как "Тему" изпревари "Алибаба" по пазарна капитализация
© pixabay

Позиционирането по отношение цена-качество на "Пи Ди Ди холдингс" (PDD Holdings) и растежът на сайта ѝ за електронна търговия "Тему" (Temu) помогнаха на компанията да оглави глобалните продажби на произведени в Китай по-евтини стоки, съобщава Си Ен Би Си, цитирани от БТА.

"Пи Ди Ди холдингс" отчете силни резултати за първото тримесечие миналата седмица, като акциите ѝ скочиха до 7,5 на сто и надминаха пазарната капитализация на тази на конкурента си "Алибаба груп" (Alibaba Group).

Акциите на Пи Ди Ди са се увеличили над два пъти, или със 109 на сто, през последната година по данни на Лондонската борса.

Пи Ди Ди, която притежава и китайското приложение за пазаруване с отстъпки "Пиндуодуо" (Pinduoduo), има пазарна капитализация от около 208 милиарда долара, в сравнение със 196 милиарда долара на "Алибаба". "ДжейДи.ком" (JD.com) е трета с пазарна капитализация от "едва" 48 милиарда долара.

Китайската технологична корпорация "Алибаба" се разделя на шест компании

"Смятаме, че рентабилността на "Тему" ще се подобри по-бързо поради въвеждането на модела на половин пратка, при който логистичните разходи ще се поемат от търговците", посочват от компанията за финансови услуги "Морнингстар" (Morningstar) в свой анализ.

"Вярваме, че вътрешната платформа на Пи Ди Ди ще успее да защити позицията си, като се има предвид силното потребителско възприемане на нейното позициониране на съотношението цена-качество", каза анализаторът на "Морнингстар" Челси Там, добавяйки, че холдингът е на първо място в техните предпочитания, докато "ДжейДи.ком" и "Алибаба" са съответно на второ и трето място.

В петък американската банкова група "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) повиши рейтинга на Пи Ди Ди от "неутрален" до "купувай", отбелязвайки продължаващия импулс за растеж на приходите от реклама на фирмата през първото тримесечие, както и потенциала на "Тему".

Сега пазарът следи двете ключови опасения - вътрешната конкуренция и напрежението между САЩ и Китай, които стояха зад по-ранното понижение в рейтинга на PDD, което направихме през март, казва Роналд Кунг, анализатор на "Голдман Сакс".

В сряда Пи Ди Ди съобщи, че нетната ѝ печалба, разпределена между акционерите, е скочила с 246 на сто през тримесечието до края на март до 3,87 млрд. долара (27,99 млрд. китайски юана) спрямо година по-рано. Тя надмина значително прогнозата на Лондонската борса за 12,86 млрд. юана.

Приходите от трансакционни услуги, известни още като такси на търговците, възлизат на 6,14 млрд. долара, увеличение от 327 на сто спрямо същия период година по-рано.

"Реагирахме активно на политиките за насърчаване на потреблението и започнахме поредица от промоционални дейности, за да отговорим на нуждите на потребителите при пазаруване", посочи Пи Ди Ди във финансовия си отчет.

Междувременно нетната печалба на "Алибаба" се срина с 86 на сто до 3,3 млрд. юана през тримесечието до края на март в сравнение с година по-рано. "Алибаба" притежава платформи за електронна търговия като "АлиЕкспрес" (AliExpress), "Алибаба" (Alibaba.com), "Таобао" (Taobao) и "Тимол" (Tmall).

Първият голям тласък на PDD в чужбина бяха свързани с "Тему" през септември 2022 г. Популярността на платформата скочи рязко малко след излъчването на рекламата ѝ на "Супер Боул" (Super Bowl) през 2023 г., която приканваше клиентите ѝ да пазаруват "като милиардери".

Изглежда, че платформата ще продължи да расте бързо в Съединените щати. "Тему" също така направи агресивна експанзия в Австралия, Нова Зеландия, Франция, Италия, Германия, Нидерландия, Испания, както и Обединеното кралство.

"Банк ъв Америка" (Bank of America) в свой доклад по-рано през този месец заяви, че "Тему", "Тик Ток" (TikTok) и "АлиЕкспрес" използват опита на своите компании майки и дъщерните компании. Освен това допълва, че смята "Тему" за "относително добре позиционирана" в сравнение с останалите.

Последвайте канала на

Калина Христова
980 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 15:46

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини