Положителна тенденция се наблюдава в производствените сектори на Нидерландия и Швеция през март

  • 02 април 2024 15:10

  • 149
  • 1
Положителна тенденция се наблюдава в производствените сектори на Нидерландия и Швеция през март
© pixabay

Производственият сектор на Нидерландия се е свил с най-бавния темп от 19 месеца през март на фона на на възобновеното търсене и икономическия растеж, предаде ДПА, цитирайки проучване на "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global). 

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) НЕВИ (Nevi) се е повишил до  49,7 пункта през март от 49,3 пункта през февруари. Всяка стойност под 50 пункта обаче означава свиване на сектора. Макар да остава на отрицателна територия, показателят отчита най-лекия спад от 19 поредни месеца на понижаване. 

През март новите поръчки са нараснали за първи път от 20 месеца насам, което е свързано с подобрените условия на търсене. Поръчките за износ са се увеличили с най-бързия темп от близо две години, като фирмите отбелязват най-вече нарастващия брой поръчки от европейски клиенти, предаде БТА.

В резултат, производителите на стоки са увеличили обема на продукцията си през март, макар и незначително.

Съответствайки на нарастването на новите поръчки, заетостта в промишлеността продължава да расте, за да се запълнят свободните работни места.

На ценовия фронт производствените разходи продължават да намаляват, но с най-бавния темп от малко над една година. Продажните цени обаче се повишават за трети пореден месец. 

ЕС отчита 38 млрд. евро излишък при търговията със стоки през 2023 г.

Швеция същевременно отчита стабилизиране на производствения сектор, според проучване на "Сведбанк" (Swedbank) и логистическата асоциация СИЛФ (SILF). 

Индексът на мениджърите по доставките за производствения сектор е нараснал до 50 пункта през март спрямо 49,2 пункта през февруари. 

Подиндексите за производството отчитат най-големият положителен принос към повишаването на основния Индекс на мениджърите по доставките, следвани от получените поръчки и заетостта, докато времето за доставка и покупките за попълване на складови наличности са имали отрицателен принос. 

Индексът за цените на суровините и материалите за производство спада през март до 45,9 пункта спрямо 47 пункта през февруари, което показва, че ценовият натиск в промишлеността продължава да отслабва.

Последвайте канала на

Калина Христова
149 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.02 | 15:46

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини