Газът в Европа поскъпва за четвърти пореден ден на търговия

  • 18 март 2024 13:12

  • 179
  • 0
Газът в Европа поскъпва за четвърти пореден ден на търговия
© Кадър - Нова Нюз

Природният газ в Европа поскъпва за четвърта поредна сесия на търговия в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво.

Ремонти на големия терминал за втечнен газ Freeport LNG в Тексас, САЩ водят до намаляване на експортните потоци, като се очаква работата по отстраняването на проблемите да продължи до април. А в Норвегия непланирано прекъсване намалява износа на тръбопроводен газ.

Украинските атаки с дронове срещу руска енергийна инфраструктура също допринасят за поскъпването на природния газ в Европа, подобно на поскъпването на петрола на световните пазари, тъй като тези удари по руски рафинерии повишават "геополитическата температура".

Към 13.00 часа българско време априлските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпват с 5,2% към 28,45 евро за мегаватчас (MWh), като по-рано през деня скочиха за кратко с около 8% към 29,11 евро/MWh, преодолявайки нивото от 29,00 евро за пръв път от 6-и февруари 2024 г. Това представлява поскъпване на синьото гориво в Европа за четвърти пореден ден на търговия - най-продължителния период на възходящо движение от края на януари насам.

КЕВР решава за цената на природния газ

Очакваната за добиване на вятърна енергия под средното ниво в Северозападна Европа и нарастващото търсене на природен газ в Азия допълнително засилиха тревогите на пазара.

Европа обаче наближава последните седмици от отоплителния си сезон. Следващата седмица се очакват по-ниски от нормалните температури в части от Северна Европа, преди да се повишат.

Въпреки продължаващото и днес поскъпване на газа, трябва да се има предвид, че то идва след ценови срив с над 30% в началото на годината, като на 23-ти февруари газовите TTF фючърси удариха ценово дъно около 22,32 евро за мегаватчас - най-ниско от април 2021 г.

Наближаващия край на отоплителния сезон в Европа и разширяващата се роля на слънчевата енергия, като и запасите в европейските газохранилища, които са запълнени на приблизително 59%, са все фактори, които могат да поограничат поскъпването на синьото гориво.

Последвайте канала на

Калина Христова
179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини