Страните износителки на газ задълбочават сътрудничеството си, за да защитят ресурсите си

  • 01 март 2024 17:04

  • 334
  • 2
Страните износителки на газ задълбочават сътрудничеството си, за да защитят ресурсите си
© Getty Images/Guliver

Алжир няма да пожали усилия, за да гарантира успеха на Седмата среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Форума на страните износителки на газ (GECF), която ще се състои утре в Международния конферентен център Абделатиф Рахал в Алжир.

Това заяви министърът на енергетиката и мините Мохамед Аркаб при откриването на работата на извънредната среща на министрите на страните членки на организацията, която трябваше да подготви срещата на върха и да съгласува текста на Декларацията от Алжир за утрешното ѝ одобрение на лидерската среща. Министърът изтъкна водещата роля на Алжир в глобален мащаб в енергийната област, особено в газовия сектор.

Министър Аркаб допълни, че срещата на върха ще даде възможност на лидерите на страните членки да "обсъдят основни въпроси, свързани със сътрудничеството в областта за развитие и укрепване на ролята на природния газ за постигане на просперитет в нашите страни, както и за гарантиране на енергийната сигурност по света".

В приветствията си представителите на страните членки на организацията - общо 12, както и на 7-те страни със статут на наблюдатели, изтъкнаха важността на настоящата среща както с оглед на енергийните предизвикателства пред света, така и заради геополитическите такива. Без да го казват пряко, мнозина намекнаха, че полаганите от много държави по света ускорени усилия за осъществяване на зелен енергиен преход, застрашава интересите на страните износителки на газ, както и енергийната сигурност на много страни по света.

Те се обединиха около идеята, че трябва да разширят и задълбочат сътрудничеството си, за да опазят и защитят ресурсите си, както и за да гарантират използването им за просперитета на своите държави. Министрите и официалните представители изразиха увереност, че това ще залегне в основата на документите, които утре ще бъдат обсъдени и одобрени от лидерите на страните, членуващи в организацията.

Природният газ в Европа е поевтинял с 48 евро за мегаватчас за година

В изявление след края на срещата министър Аркаб посочи, че по време на проведените при закрити врата дискусии представителите на страните членки на организацията са демонстрирали високо ниво на сътрудничество в името на постигането на общите цели.

Той изтъкна, че по време на разговорите специален акцент е бил поставен върху следващата фаза от развитието на газовия сектор и ролята на природния газ в прехода към новото енергийно бъдеще. По думите му газът може успешно да допълва новите възобновяеми енергоносители благодарение на развитието на технологиите при добива и обработката му.

Министърът посочи, че екологичните технологии са налице и вече са навлезли сериозно в сектора и добър пример за това е направеното от най-голямата алжирска енергийна компания "Сонатрак" (Sonatrach), заради което тя бива удостоена със специалната награда на Форума, която се раздава едва за втори път.

Генералният секретар на Форума Мохамед Хамел потвърди казаното от министър Аркаб и допълни, че сътрудничеството и разширяването на организацията са от ключово значение за постигането на целите й. Той посочи, че министрите единодушно са приели кандидатурата на Сенегал да се присъедини към организацията и одобрението й предстои.

В рамките на срещата беше решено, че домакин на следващата, 26-та, среща на Форума на ниво министри ще се проведе в Техеран в края на настоящата година. Предходната, 25-та, среща се състоя през октомври 2023 г. в столицата на Екваториална Гвинея - Малабо. Иран ще бъде домакин и на следващата, 8-ма, среща на върха на Форума, планирана за 2027 г.

Вторият ден от срещата на Форума на страните износителки на газ приключи с подписването на меморандуми за разбирателство с Института за икономически изследвания на АСЕАН и Източна Азия, както и с Африканската енергийна комисия.

Събитието приключва утре със срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на организацията, които трябва да обсъдят и приемат Декларацията от Алжир. Документът трябва да разкрие амбициите на Форума за следващите десетилетия, отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.02 | 02:36

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.03.01 | 21:38

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини