Индексът за бизнес климата в Германия леко е нараснал през февруари

  • 23 февруари 2024 13:13

  • 173
  • 0
Индексът за бизнес климата в Германия леко е нараснал през февруари
© Pixabay

Настроението сред германските компании донякъде се е подобрило този месец, отчита институтът "Ифо". 

Индексът на института за бизнес климата е нараснал до 85,5 пункта през февруари спрямо 85,2 пункта през януари, се посочва в прессъобщение на мозъчния тръст. Положителната тенденция се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на германските предприятия за развитието на икономиката. 

Оценките за текущата ситуация остава без промяна - положителните и негативните отговори като цяло са в равновесие. 

Германската икономика се стабилизира на ниско ниво. 

В производството индексът за бизнес доверието се е понижил. Оценките за текущото положение не са били толкова ниски от септември 2020 година. Като цяло очакванията са толкова песимистични, колкото бяха и предходния месец, спадът в изоставането на поръчките се запазва, а компаниите обявиха още съкращения в производството, отчита анализът на мюнхенския институт.

Изненадващ спад на бизнес климата в Германия през януари
  
В сектора на услугите бизнес климатът се е подобрил. Доставчиците на услуги са по-доволни от бизнес климата в момента. Очакванията все още са песимистични, макар и по-леко негативни отколкото през януари. Положението с поръчките обаче остава слабо. 

В търговията индексът отново се е понижил. Компаниите са забележимо по-малко доволни от настоящата бизнес ситуация, макар очакванията им леко да са се подобрили. Те обаче остават дълбоко скептични за развитието на бизнеса през идните месеци, посочват още от "Ифо".

В строителството показателят за бизнес климата леко е нараснал, макар да остава на ниско равнище. Повишението се дължи на леко по-добрата оценка за текущата ситуация. Очакванията обаче са спаднали до най-ниското ниво от 1991 година, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини