Ръководителят на ОПЕК: Петролният пазар е в добра форма

  • 13 февруари 2024 14:07

  • 245
  • 0
Ръководителят на ОПЕК: Петролният пазар е в добра форма
© Pixabay

Наблюдават се положителни сигнали, даващи основание да се очаква силна икономика тази година, което би имало положителен ефект върху търсенето на петрол. Това посочи генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс на Световната правителствена среща, която се провежда в Дубай, предаде БТА.

По думите му петролният пазар е в добра форма, макар и да не могат да се направят конкретни прогнози. 

Вече се отчита увеличаване в търсенето на петрол с над 2 млн. барел дневно тази година, отбеляза той, подчертавайки решимостта на картела да продължи да работи за стабилността на пазара. 

В бъдеще светът ще има нужда от големи количества енергия от всички възможно източници предвид очакваните експлозивни демографско развитие и урбанизация. В бъдеще делът на петрола и газа в енергийния микс се очаква да продължи да нараства, като според дългосрочната прогноза на организацията търсенето на петрол ще достигне 116 млн. барела дневно до 2045 г., или с около 6 млн. барела дневно повече от заложеното в миналогодишния доклад на картела, като начело на растежа ще бъдат Китай, Индия, други азиатски страни, и Африка и Близкия изток. 

Генералният секретар на ОПЕК призова петролът и борбата с климатичните промени да не се разглеждат като взаимоизключващи се понятия, отбелязвайки, че страните членки на картела се отнасят отговорно към експлоатацията на петролните си ресурси, а петролът и неговите производни дават суровините, залегнали в основата на производството на енергия от редица възобновяеми енергийни източници. 

В контекста на енергийния преход не бива да се забравя и необходимостта от борба с енергийната бедност, подчерта той. 

По отношение на постигнатото през декември на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за измененията на климата (КОП28) споразумение за постепенно излизане от изкопаемите горива, Ал Гайс повтори призива всяка страна да върви със собствен темп в енергийния преход според специфичните си обстоятелства. Петролният сектор всъщност дава пример с договорената на КОП28 харта за намаляване на емисиите към 2050 г., към която са се присъединили множество негови представители.  

Петролът на ОПЕК премина 81 долара за барел

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини