Петрол: Производството се очаква да бъде в застой до 2025 година

  • 08 февруари 2024 14:15

  • 739
  • 1
Петрол: Производството се очаква да бъде в застой до 2025 година
© Freepik

Съединените щати очакват, че вътрешното производство на петрол ще остане относително стабилно през по-голямата част от тази година, преди да достигне нов връх в началото на 2025 г.

Тази корекция идва след период на неочакван ръст на добива в САЩ, който смекчи въздействието на намаляването на производството от страна на ОПЕК и нейните партньори.

Ако тази прогноза се оправдае, производството в САЩ ще отбележи лек спад през първото тримесечие, което ще съвпадне с отстъплението на износа на ОПЕК+. Това потенциално би могло да окаже подкрепа на цените на суровия петрол, които спаднаха с над 20% в сравнение с миналогодишните върхове.

Петролът на ОПЕК се покачи над 78 долара за барел 

През януари тежките метеорологични условия доведоха до намаляване на добива в САЩ до 12.6 млилиона барела дневно, което е спад спрямо рекордните 13.3 милиона барела дневно през декември, както съобщава EIA в прогнозата си от вторник.

Очаква се производството да се възстанови до нива, близки до рекордните, през този месец, след което леко да намалее до края на годината. Агенцията прогнозира, че нов производствен връх ще бъде достигнат едва през февруари следващата година.

EIA запазва прогнозата си за дефицит на световното предлагане от приблизително 120,000 барела на ден през 2024 г. Тази прогноза обаче се разминава с тази на Международната агенция по енергетика, която предвижда продължаващо разширяване на предлагането от САЩ, Канада, Бразилия и Гвиана, което ще доведе до глобален излишък от 500,000 барела на ден, пише cryptodnes.bg.

Освен това EIA коригира прогнозата си за търсенето на петрол в САЩ през тази година до 20.39 милиона барела дневно, което е малко по-ниско от предишната оценка от 20.45 милиона барела дневно. Освен това прогнозата за търсенето на реактивно гориво в САЩ е коригирана надолу с около 1.8% до 1.68 милиона барела дневно.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
739 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.08 | 17:56

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини