МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г. въпреки икономическия спад

  • 14 декември 2023 14:30

  • 616
  • 1
МАЕ повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г. въпреки икономическия спад
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Международната агенция по енергията (МАЕ) повиши днес глобалната си прогноза за търсенето на петрол за идната година въпреки очаквания икономически спад в някои региони по света, цитирайки подобрената перспектива за САЩ и по-ниските цени на петрола, предаде Ройтерс.

Въпреки корекцията все още е налице осезаема разлика в прогнозите между МАЕ, която представлява индустриализираните страни и ОПЕК относно перспективите за 2023 година. През последните години възникнаха разногласия между двете организации по въпроси като дългосрочното търсене и необходимостта от инвестиции в нови доставки.

Петролът на ОПЕК се качи над 77 долара за барел

Световното потребление ще нарасне с 1,1 милиона барела дневно през 2024 година, обяви базираната в Париж МАЕ в месечния си доклад, което е със 130 000 барела дневно над предходната прогноза.  Корекцията отразява "донякъде подобрената перспектива за брутния вътрешен продукт спрямо доклада от миналия месец", обяви МАЕ. Това се отнася в най-голяма степен за САЩ, където започва да се забелязва меко кацане.

"Спадът на цените на петрола е допълнителен стимул за насърчаване на потреблението на петрол", според доклада. 

Петролът се понижи тази седмица до шестмесечен минимум от около 72 долара на барел, дори след като ОПЕК+, който включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници като Русия обяви на 30 ноември нови съкращения на производството през първото тримесечие на 2024 година.

Суровият петрол поскъпна с над 1 долар днес след публикуването на доклада на МАЕ и се търгуваше за над 75 долара.

МАЕ обяви, че удължаването на срока на съкращаването на доставките от ОПЕК+ е оказало малко влияние върху повишаването на цените и по-високото производство в други страни ще действа като пречка. 

"Продължаващото увеличение на производството и забавеният растеж на търсенето ще усложнят усилията на ключови производители да защитят пазарния си дял и да поддържат високите цени на петрола", обяви МАЕ.

ОПЕК запази в публикувания вчера месечен доклад без промяна прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през 2023 година на равнище от 2,46 милиона барела дневно. През 2024 година ОПЕК очаква повишение на търсенето от 2,25 милиона барела дневно, което също е без промяна спрямо миналия месец.

Последвайте канала на

Нора Виткова
616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.14 | 14:38

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини