Природният газ в Европа поевтинява към двумесечно дъно от 39 евро за мегаватчас

  • 05 декември 2023 14:18

  • 858
  • 2
Природният газ в Европа поевтинява към двумесечно дъно от 39 евро за мегаватчас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Фючърсите на природния газ с доставка януари 2024 г., търгувани на Нидерландския хъб TTF, поевтиняват с 2,5% към 39,00 евро за мегаватчас за пръв път от 9-и октомври насам заради трайно ниското търсене, което позволява на региона да поддържа стабилни запаси в газохранилищата.

Въпреки застудяването, тегленията на газ от хранилищата са минимални в сравнение с предходни години.

Осредненото ниво на запълняемост на газохранилищата в ЕС е 93,9% към 3-ти декември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Резервите на Германия пък са на ниво от 94,73%, във Франция - 94%, а в Италия - 92,9%.

Същевременно се очаква известно повишаване на температурите в голям част от Европа до края на седмицата, намалявайки търсенето на отопление. Освен това оставащата предизвикателната икономическа перспектива в региона предполага ограничен потенциал за значително увеличение на промишленото потребление в близко бъдеще и респективно на потреблението на газ за небитови цели.

Липсата на съществена реакция на цените на газа на рязкото застудяване в цяла Европа предполага, че търговците започват да преместват фокуса си към следващия сезон. Газовите TTF фючърсите за цялото първо тримесечие на 2024 г. се търгуват около и под 40 евро за мегаватчас - близо до нивото на договорите за април (на цена от 38,90 евро за мегаватчас към 14.00 българско време), които бележат началото на шестмесечния летен сезон.

Стесняващата се разлика в цените между зимните и пролетните газови контракти илюстрира нарастващата увереност на пазара, че регионът ще се справи безпроблемно тази зима с оглед на все още много високите нива на съхранение в газохранилищата след първата студена вълна, преминала през Европа.

Газът в Европа поевтинява въпреки сериозното застудяване

На този етап лятото догодина изглежда по-предизвикателно, тъй като необходимостта от запълване на местата за съхранение за следващата зима ще добави известно напрежение към продължаващите геополитически рискове и несигурността около руските доставки.

"Като се имат предвид настоящите прогнози за времето и нашето моделиране на съхранението на газ, виждаме цените през лятото на 2024 г. да са над нивата от 2023 г", посочи Аднан Данани, анализатор в RBC Europe Ltd., цитиран от Блумбърг. Фокусът "бързо се премества към периода, когато съхранението на газ ще бъде разклатено в края на зимата", добави той.

Потенциално по-студената зима в Европа спрямо миналата година ще доведе до запълване на газовите хранилища на около 40% до края на март - под нивото на запасите от 56% в края на зимата през 2023 г., "което би трябвало да подкрепи ценообразуването през лятото на 2024 г. и изглежда се отразява в текущите фючърси", посочи още Данани.

Засега обаче изобилните доставки на втечнен природен газ (LNG) оказват натиск върху цените на синьото гориво. Вносът на LNG в Западна Европа сочи през миналия месец до най-високото ниво от май насам, а първите дни на декември сигнализират, че стабилното предлагане ще продължи и през следващите седмици. Задръстванията в Панамския канал означават, че повече американски товари на LNG избират да пристигнат в Европа, вместо да се сблъскват със закъснения по водния път или да предприемат по-дълги пътувания до Азия, където търсенето е приглушено.

Последвайте канала на

Калина Христова
858 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.05 | 20:25

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.05 | 14:41

1
нека говедото от дквр прочете това

Добави коментар

Водещи новини