Британците се надигнаха срещу Sony: Гигантът може да си изпати сериозно заради монопола на Playstation

  • 22 ноември 2023 10:08

  • 506
  • 1
Британците се надигнаха срещу Sony: Гигантът може да си изпати сериозно заради монопола на Playstation
© Getty Images (архив)

Японският технологичен гигант „Сони“ (Sony) ще трябва да се изправи пред колективен съдебен иск, след като висш трибунал по въпросите на конкуренцията (The Competition Appeal Tribunal) във Великобритания отсъди в полза на близо 9 млн. души във Обединеното кралство, които са закупили цифрови игри или допълнително съдържание чрез дигиталния магазин на „Сони“ (PlayStation Store), предаде Ройтерс. Размерът на иска може да достигне 6,3 млрд. лири (7,9 млрд. долара).

Алекс Нийл, адвокат на потребителите, който е работил по предишни подобни кампании, заяви, че компанията е злоупотребила с доминиращата си позиция, като е изисквала дигиталните игри и добавки да се купуват и продават само чрез „Плейстейшън стор“ (PlayStation Store), който начислява 30 на сто комисионна за разработчиците и издателите. В твърдението се посочва, че поради това клиентите са платили по-високи цени за игри и допълнително съдържание, отколкото биха, ако имаха други опции за закупуване на софтуер.

Вдигат цените на конзолите PlayStation 5 заради инфлацията

Адвокатите на „Сони“ заявиха в хода на производството пред трибунала, че делото е „погрешно от началото до края“ и че то трябва да бъде отхвърлено. Апелативният трибунал за конкуренцията постанови, че делото на Нийл може да продължи, въпреки че оттам добавиха, че хората, които са направили покупки в „Плейстейшън стор“ след завеждането на делото през 2022 г., трябва да бъдат отстранени в качеството им на ищци.

Днешното решението е първата стъпка в гарантирането, че потребителите ще получат обратно това, което им се дължи, заяви Нийл, цитиран от БТА.

От „Сони“ не отговориха веднага на искане за коментар по въпроса от страна на Ройтерс.

Последвайте канала на

Владимир Василев
506 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.22 | 10:23

1
А гугъл и андроид кога?

Добави коментар

Водещи новини