Във Франция инфлацията през октомври отслабва до най-ниското си ниво

  • 15 ноември 2023 15:48

  • 224
  • 1
Във Франция инфлацията през октомври отслабва до най-ниското си ниво
©

Инфлацията във Франция смекчи темпа си през октомври и достигна 20-месечен минимум, потвърждавайки предварителните официални оценки и отразявайки силното забавяне на растежа на цените на енергията. Това разкриват окончателните данни на френския Национален статистически институт (Insee), предаде ДПА, цитирани от БТА.

Годишният растеж на потребителските цени в страната е намалял до 4 на сто през октомври спрямо 4,9 на сто през септември. Така френската инфлацията е спаднала до най-ниското си равнище от февруари 2022 г.

Спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), френската инфлация пада до 4,5 на сто, което също е минимум от 20 месеца. През септември показателят остана на ниво от 5,7 на сто на годишна основа.

По идентичен път пое и основната инфлация в страната. През октомври в сравнение със същия месец на миналата година тя достигна най-слабото си ниво от юни 2022 г., отслабвайки до 4,2 на сто. През септември основната инфлация бе 4,6 на сто.

Данните показват още значително забавяне на растежа на цените на енергията - до 5,2 на сто през октомври спрямо септември, когато бе 11,9 на сто. Цените на храните допълнително се забавиха до 7,8 на сто спрямо 9,7 на сто през септември. Цените на промишлените стоки растат с 2,2 на сто, след като през септември бяха нагоре с 2,8 на сто.

Инфлацията в сектора на услугите обаче се ускорява до 3,2 на сто през септември от 2,9 на сто през предходния месец.

На месечна база индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с 0,1 на сто, също в съответствие с прогнозните данни. През септември френските цени на дребно намаляха за първи път от май - с 0,5 на сто.

Спрямо ХИПЦ потребителските цени са били нагоре с 0,2 на сто на месечна база.

И в Италия през октомври инфлацията рязко се забавя. Темпът на потребителските цени в страната спада значително до 1,7 на сто. Това е най-ниското ниво на инфлацията в страната от юли 2021 г., съобщи Националният статистически институт "Истат" (Istat).

През септември цените в Италия нараснаха с 5,3 на сто, или с малко по-малко, отколкото през август (+5,4 на сто).

Инфлацията у нас се е свила наполовина, но цените продължават да растат

Забавянето на инфлацията през октомври се дължи главно на спада в цените на енергията, а също така и на по-ниските цени на хранителните продукти, обясняват експертите на "Истат".

На месечна основа през октомври италианските потребителски цени са намалели с 0,2 на сто, след като през предходния месец нараснаха също толкова.

Спрямо ХИПЦ италианската годишна инфлация през октомври е била 1,8 на сто, а месечната инфлация - 0,1 на сто.  

Последвайте канала на

Калина Христова
224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.15 | 20:57

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини