Спад на производствените цени отчитат Испания и Швеция

  • 25 октомври 2023 15:23

  • 750
  • 0
Спад на производствените цени отчитат Испания и Швеция
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Производствените цени в Испания са се понижили за седми пореден месец през септември на фона на спада при цените на електроенергията, съобщи днес Националният статистически институт "Ине" (ine), цитиран от ДПА.

Индексът на производствените цени се е понижил с 8,6 на сто на годишна основа през септември след спад от 9,9 на сто през август. Цените на едро са започнали да се понижават от март.

Изключвайки електроенергията, производствените цени са се увеличили с 1,8 на сто спрямо 1,7 на сто, отчетени през предходния месец.

На месечна основа испанските производствени цени са нараснали с 1,4 на сто спрямо повишение от 1,3 на сто през август.

Годишното намаление на общите производствени цени е било в следствие на резкия спад с 25,7 на сто на цените на електроенергията.

Цените на междинните стоки също са регистрирали спад от 5,3 на сто. Цените за капиталови и потребителски цени са се увеличили  съответно с 2,4 на сто и 9,3 на сто през септември спрямо миналата година.

Същевременно потребителските цени в Швеция са се понижили за пети пореден месец през септември на фона на продължаващия спад в разходите за свързаните с енергията продукти. Това се посочва в съобщение на Шведската статистическа служба.

Индексът на производствените цени е спаднал с 4,6 на сто на годишна основа през септември, макар и с по-малко от регистрираното през август понижение с 5,9 на сто.

Индексът на цените на производител, изключвайки свързаните с енергията продукти, е нараснал с 4,5 на сто на годишна основа.

Нов скок на цените: Захарта удря рекордните 3 лв. за кг

Цените за свързаните с енергията стоки са намалели рязко с 37 на сто на годишна основа през септември.

Цените на потребителските стоки са нараснали с 6,1 на сто, а на капиталовите стоки са се повишили с 9,1 на сто.

На месечна основа цените на едро са скочили с 6,1 на сто ,а на капиталовите стоки – с 9,1 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
750 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини