Как да създадем уютна спалня в едностайно жилище? Идеи и практични решения за повече пространство

  • 16 октомври 2023 14:35

  • 6356
  • 0
Как да създадем уютна спалня в едностайно жилище? Идеи и практични решения за повече пространство
©

Едностайните жилища са сред най-търсените на пазара на имоти. Младите хора ги предпочитат за своя квартира на първо време, защото са компактни, бюджетни и удобни. Плюсовете не са никак малко, но за да изглежда мястото уютно и привлекателно за живеене, то трябва да разполага с нужните удобства.

Обикновено един от основните недостатъци на едностайното жилище е липсата на отделна спалня. Но нека това не Ви притеснява точно сега. Все пак решенията в тази посока са доста креативни. Не подценявайте едностайния апартамент, а го превърнете в интериорно бижу! 

Първата стъпка в процеса на обзавеждане на такова жилище е определяне на неговите точни размери и функционални възможности. Това ще Ви даде информация дали може да обособите отделен кът за спане и къде да бъде разположен. Добре е спалнята да бъде отдалечена от кухненския бокс и електроуредите. Все пак това е място за почивка, а ако живеете с някой е твърде възможно той да поспи, докато вие сте се настанили в друга част на апартамента. Помислете също и за разположението ѝ спрямо дневния кът и телевизора. Искате ли да имате възможност да гледате филми и от леглото си или не?

Изборът на дизайн и вид легло е следващият важен момент. След като сте наясно с неговото местоположение, направете избора си спрямо Вашите нужди. За съжаление другият проблем на едностайните жилища е, че не осигуряват достатъчно място за съхранение. Обикновено обзавеждането се свежда само до най-необходимите мебели. Затова е нужно да подходим с известна доза прагматичност.

В този смисъл е добре да се ориентирате към легло с възможности за прибиране на вещите Ви. Леглото с повдигащ механизъм например, осигурява доста голяма площ за съхранение – почти цялата под матрака. В този случай трябва да изберете и еднолицев матрак. Друга възможност е да изберете легло с чекмеджета. В тях можете да прибирате завивките и възглавниците си, както и други неща. Има и комбинирани легла с чекмеджета и рафтове, на които можете да подредите любимите си книги или да ги ползвате като допълнителна поставка за часовника Ви.

Раклата също е чудесно допълнение към спалното обзавеждане. Можете да я подберете в различен цвят и текстура като кожа, кадифе и други. Освен, че Ви дава възможност да приберете вещите си в нея, в някакъв момент тя може да се превърне и в пейка към меката Ви мебел, на която да настаните гостите си.

Дизайнът е следващата стъпка. Тук трябва да подходите с вкус и добре да обмислите избора си. Той трябва да бъде изцяло съобразен с цялостния интериор на едностайния Ви апартамент. Можете да подходите по два начина. Първият предполага по-голяма площ на жилището и възможност за обособяване на относително самостоятелен кът за спане. Това ще Ви даде повече свобода в обзавеждането да създадете спалня с отделен интериор. Разбира се, желателно е да се придържате към общия стил на апартамента, но може да се заиграете с различни цветове и текстури.

В случай, че не разполагате с достатъчно пространство, за да отделите спалнята си, то се придържайте към общия интериор. Изборът на тапицирана спалня може да бъде продължение на меката Ви мебел. Подберете я в същия цвят, в друг негов нюанс или допълващ и хармонизиращ с нея.

Друга страхотна идея е да изберете комбинирано легло от дървесина с тапицирана табла, която отново да е в хармония с меката мебел. Това може да е легло от скандинавски дъб и табла в цвят „мента“ или морско синьо. Едно допълнително шалте, с което да покриете леглото си и няколко деко възглавнички, също ще допълнят ефекта.

Ако обзавеждате малкия си апартамент на морето, в който ще прекарате лятната си ваканция, може би ще имате и други съображения. И едно от тях е хигиената. В този случай едно компактно легло на крачета, под което лесно може да почистите, ще е предпочитан вариант. Заради влагата е добре да се ориентирате и към модели от метал. Така освен бохемски щрих, ще имате удобно и здраво легло, което ще издържи във времето.

За съжаление малките жилища не винаги могат да имат спален кът. И тук на помощ идват различните видове дивани и канапета с функция сън. Когато избирате разтегателно канапе например, обърнете внимание на неговата дамаска. Тя трябва да има отлична плътност и износоустойчивост, да не е хлъзгава и да може лесно да се почиства. Разтегателният механизъм също трябва да е здрав и надежден, тъй като ще се ползва ежедневно. Уверете се, че ще Ви бъде удобно да спите на разтегнатата повърхност и дали е достатъчно голяма за Вас. В допълнение, помислете и за съхранение на спалното бельо.

Повечето модели дивани са оборудвани с ракли.

Оказа се, че не е толкова трудно да си обзаведете спалня в едностаен апартамент. С добрите съвети на Мебели Виденов винаги ще вземете правилното решение за Вашия интериор.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
6356 0

Водещи новини