Евростат: Повишението на цените на селскостопанските стоки в ЕС се забавя

  • 26 септември 2023 13:34

  • 708
  • 1
Евростат: Повишението на цените на селскостопанските стоки в ЕС се забавя
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Неотдавнашният растеж на цените на селскостопанските стоки в ЕС се е забавил рязко през второто тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г. Това се посочва в данните за индексите на цените на селскостопанските стоки, публикувани от Евростат. Освен това средната цена на стоките и услугите, които понастоящем се потребяват в селското стопанство, се е понижила между второто тримесечие на 2022 г. и второто тримесечие на 2023 г., което е първият спад от четвъртото тримесечие на 2020 г. 

Най-новите данни свидетелстват за по-нататъшното стабилизиране на глобалните селскостопански пазари след период на сътресения, който се характеризираше със силно селскостопанско производство и повишение на изходните цени.  

Между второто тримесечие на 2022 г. и второто тримесечие на 2023 г. средната цена на селскостопанските продукти като цяло е нараснала с 2 на сто. Това е значително по-ниско равнище на увеличение спрямо предходното тримесечие, когато средната цена е нараснала със 17 на сто (първо тримесечие на 2023 г. спрямо първото тримесечие на 2022 г.).

Най-рязко увеличение на цените през второто тримесечие на 2023 г. сред основните групи произвеждани продукти е регистрирано при цитрусовите плодове (средно +89 на сто), зехтин (+48 на сто) и картофи (+38 на сто). Този растеж на цените отразява в най-голяма степен засегнатите от сушата обеми. Сред другите продукти изпъква повишението на цените при яйцата (+31 на сто) и свинското (+28 на сто). За сметка на това цените на зърнените храни са се понижили (-31 на сто), а тези на домашните птици (+4 на сто) и млякото (+2 на сто) са останали стабилни. 

През същия период средната цена на стоките и услугите, които понастоящем се потребяват в селското стопанство (без връзка с инвестициите), е намаляла с 5 на сто. Този спад идва след забавяне на растежа на цените през предходното тримесечие, когато цените са се повишили с 11 на сто (първо тримесечие на 2023 г. спрямо първото тримесечие на 2022 г.

Сред несвързаните с инвестиции продукти най-значителните спадове на цените са регистрирани при торовете и подобрителите на почвата (-23 на сто), енергия и смазочни материали (-13 на сто) и храни за животни (-5 на сто).

На национално равнище голяма част от страните в ЕС (17 от 27) продължават да отчитат растеж на цените на селскостопанските продукти през второто тримесечие на 2023 г. спрямо второто тримесечие на 2022 г. 

Най-бързият темп на растеж е отчетен в засегнатите от сушата страни - Португалия (+22 на сто), Гърция (+21 на сто) и Испания (+16 на сто). За сметка на това Литва (-26 на сто) и Естония (-15 на сто) са регистрирали най-рязък спад на цените.

При несвързаните с инвестиции продукти най-рязкото средно повишение на цените е отчетено през второто тримесечие на 2022 г. в Унгария и Румъния ( +6 на сто и в двете страни), докато Литва и Нидерландия са регистрирали най-големите спадове (16 на сто и в двете страни).

В България е регистриран спад на цените на селскостопанските стоки от около -10 на сто и -5 на сто при несвързаните с инвестиции продукти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.26 | 13:59

1
Тъпани. Цените вървят нагоре, но бавно, а не спадат. Лицемери.

Добави коментар

Водещи новини