Спад в продажбата на жилища във Великобритания

  • 30 август 2023 15:12

  • 940
  • 0
Спад в продажбата на жилища във Великобритания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Броят на продадените къщи в Обединеното кралство тази година е на път да бъде най-нисък от 2012 г. насам, според уебсайта за имоти Zoopla. Цената на ипотеките и наемите се повишиха рязко, откакто банките започнаха да увеличават лихвите по кредитите, пояснява БНР.

Очаква се около един милион продажби да бъдат осъщетвени до края на годината, като трансакциите са с почти една пета по-малко в сравнение с 2022 година. Ипотеките и наемите скочиха рязко в резултат увеличените лихви по кредитите.

На сравнително добро ниво обаче са продажбите на къщите, закупени в брой, т.е. в случаите, когато купувачите не разчитат на ипотека. Сегашните собственици на жилища, които използват ипотека за закупуване на къща, обикновено са в основата на една трета от годишните продажби.

Според Zoopla тези купувачи вече са по-склонни да изчакат, докато перспективите за ставките станат по-благоприятни, въпреки че цените на имотите падат в някои части на Обединеното кралство. Средният лихвен процент по двугодишна сделка с фиксирана ипотека е 6,74%, според услугата за финансова информация Moneyfacts.

Типичният процент за по-дълга петгодишна сделка е 6,22%. Разходите по ипотечните кредити сега са много по-високи от изключително ниските ставки от по-малко от 2%, на които много собственици на жилища са се радвали в предишни години.

Последвайте канала на

Десислава Станева
940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини