Петролът тръгна надолу

  • 24 април 2023 09:14

  • 491
  • 3
Петролът тръгна надолу
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Фючърсите на петрола поевтиняха в днешната първа за седмицата азиатската търговска сесия, като опасенията относно нарастващите лихвени проценти, глобалната икономика и перспективите пред търсенето на горива надделяха над ефектите от обявените от ОПЕК+ съкращения на петролния добив, предаде Ройтерс.

Фючърсните договори за сорта Брент от Северно море се понижиха със 75 цента или 0,92 на сто до 80,91 долара за барел, пише БТА.

Американският лек суров петрол загуби 74 цента или 0,95 на сто до 77,13 долара за барел.

И двата контракта изтриха над 5 на сто от цената си през миналата седмица. Данни показаха, че търсенето на бензин в САЩ е намаляло, подхранвайки притесненията, че най-големият потребител на петрол в света е изправен пред рецесия.

Сравнително слабите икономически данни за САЩ и разочароващите корпоративни печалби от технологичния сектор предизвикаха опасения около растежа и избягването на риска сред инвеститорите, каза Тина Тенг, анализатор на доставчика на финансови услуги "Си Ем Си Маркетс" (CMC Markets). Стабилизиращият се щатски долар и растящата доходност по облигациите също оказват натиск върху стоковите пазари, добави тя.

Петролът продължава да поевтинява

Несигурното икономическо възстановяване на Китай след пандемията от КОВИД-19 също помрачи перспективите за търсенето на петрол, въпреки че данни от китайските митници показаха в петък, че най-големият вносител на суров петрол в света е потребявал рекордни обеми през март. Вносът на петрол на Китай от водещите доставчици - Русия и Саудитска Арабия, е надхвърлил 2 милиона барела на ден миналия месец.

Анализатори и търговците останаха оптимистично настроени относно възстановяването на търсенето на гориво в Китай към втората половина на 2023 г., като очакват и допълнителните съкращения на доставките, планирани от ОПЕК+.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
491 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
НАГОРЕ НАДОЛУ

2023.04.24 | 12:39

3
ЗНАЕТЕ МЕ, :)

2023.04.24 | 09:33

2
Течеее,всичко тече!Тук се краде и петрола хфърчи

2023.04.24 | 09:26

1
А нема такова нещо, при нас си върви нагоре.

Добави коментар

Водещи новини