Цените на петрола се стабилизират в началото на седмицата

  • 27 март 2023 09:06

  • 232
  • 0
Цените на петрола се стабилизират в началото на седмицата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на петрола се стабилизираха в днешната първа за седмицата азиатска търговия. Инвеститорите търсят сигнали от финансовите пазари, докато коментарите на руския президент Владимир Путин през уикенда засилиха геополитическото напрежение в Европа, пише Ройтерс, предаде БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море останаха без промяна на ниво от 74,99 долара за барел към 6:57 часа бълг. време., след като по-рано през сесията се повишиха до 75,64 долара за барел.

Американският лек суров петрол се повиши с 3 цента, до 69,29 долара за барел, след като достигна 69,92 долара за барел по-рано през деня.  

Референтният за Европа сорт Брент скочи нагоре с 2,8 на сто миналата седмица, докато Американския лек суров петрол - с 3,8 на сто, след като опасенията около банковия сектор отслабнаха.

Петролните пазари следят отблизо настроенията на финансовите пазари, докато петролните фундаменти остават настрана, каза Вандана Хари, основателка на компанията за анализи на петролния пазар "Ванда инсайт" (Vanda Insights).

"Очаквайте по-голямата част от движението на цените на фючърсите на Брент и Американския лек суров петрол да се случи по време на търговските сесии в Европа и САЩ, белязани от много волатилност в рамките на деня", добави Хари.

Петролът на ОПЕК продължава да поскъпва

Според нея "не се очаква силен скок (на петролните цени), докато (банковата) криза не изчезне напълно, което може да отнеме дни, ако не и седмици".

По-силната щатска валута прави деноминираните в долари стоки по-скъпи за притежателите на други валути и има тенденция да натежава върху търсенето на черното злато.

До известна степен цените бяха подкрепени от коментарите на руския президент Путин, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, ескалирайки геополитическото напрежение в Европа заради Украйна.

Вицепремиерът Александър Новак заяви в петък, че Москва е много близо до постигането на целта си да намали добива на суров петрол с 500 000 барела на ден, до общо около 9,5 милиона барела на ден.

Анализаторите посочиха, че запасите от руски суров петрол нарастват от септември миналата година, както и че страната вероятно ще иска да избегне по-нататъшно натрупване на запаси по време на сезона по дейности по поддръжката на рафинериите - от март до юни.

Същевременно във Франция стачните действия срещу обявената от френския президент Еманюел Макрон пенсионна реформа прекъсват функционирането на рафинериите, намалявайки търсенето на суров петрол и производството на горива.

Последвайте канала на

Калина Христова
232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини