Рекорден ръст на продажбите на жилища в САЩ през февруари

  • 21 март 2023 21:25

  • 932
  • 0
Рекорден ръст на продажбите на жилища в САЩ през февруари
© Getty (архив)

Продажбите на обитавани преди това жилища в САЩ са скочили през февруари с най-бърз темп от шест месеца, тъй като купувачите са се възползвали от незначителното понижение на лихвите по ипотечните кредити и лекия спад на цените, предаде АП, цитирана от БТА.

Това е първото годишно понижение от 2012 г.

Съществуващите жилища са скочили с 14,5 на сто миналия месец спрямо януари до сезонно коригиран годишен темп от 4,58 милиона, съобщи днес Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е най-силният темп на продажби от септември и надвишава очакванията на икономистите, които залагаха на 4,2 милиона жилища, според "ФактСет".

Увеличението на продажбите - най-голямото, откакто има данни от 1999 г. - слага край на 12-месечно понижение, довело до най-големия спад на пазара на жилища в страната от близо десетилетие.

Средната дългосрочна лихва по 30-годишен ипотечен кредит е достигнала 20-годишен максимум от 7,08 на сто през есента. През декември и януари лихвите са се понижили, за да достигнат едва 6 на сто в началото на февруари.

Средната цена на жилищата в страната е намаляла с 0,2 на сто от февруари миналата година до 363 000 долара, което е първият спад на годишна основа от 13 години, съобщи Националната асоциация на брокерите.

Очаква се спад на цените на жилищата в Европа през 2023 г.

 

Novini.bg
932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини