Наредбата за проследяване на цените на храните е готова... почти

  • 21 март 2023 16:52

  • 702
  • 3
Наредбата за проследяване на цените на храните е готова... почти
© Freepik

На финалната права е разписването на наредбата за проследяване цените на храните по цялата верига от производителя до крайния търговец. Чакат се финални детайли от министерствата на икономиката и на финансите, за да бъде внесен документът в Министерски съвет. Това обяви на протеста на зърнопроизводителите край свищовското село Горна Студена министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

„Работи се по софтуера за единната система, където производители, вносители  и търговци ще са длъжни да декларират всичко, свързано с храните“, заяви аграрният министър Явор Гечев.

И ще трябва всеки търговец по веригата да регистрира в единна система всичките количества храни, независимо къде са отишли – до магазинната мрежа, на едро, всичките складове на едро, всичките борси, тържища, както и по отношение на цената, свързана с тях, допълни той.

Има механизми за овладяване на високите цени на храните, но служебното правителство според Явор Гечев е с "полувързани ръце".

КЗК: Ръстът на цените на храните е необосновано висок

Защото можем да разполагаме само с това, което може да прави Министерския съвет – наредби. Разбира се, чакаме и парламента с редица предложения по отношения на тях. Този дебат ще продължи. Цените започнаха леко да спадат, без да се броят промоциите по търговските вериги. Ще се опитаме да работим и с веригите, доброволно с тях. Разработваме няколко варианта, обясни още земеделският министър, цитиран от БНР.

Владимир Василев
702 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.03.21 | 17:39

3
Наредба да СЛЕДИ ЦЕНИТЕ. Инспектор Дюдю и розата пантера.

2023.03.21 | 17:33

2
Това е една голяма пародия че се прави нещо!
Мира

2023.03.21 | 17:08

1
Бюрократична , тъпа , безсмислена Наредба.

Добави коментар

Водещи новини