Отчитат затруднения в доставките на храни в Германия

  • 14 март 2023 16:53

  • 815
  • 1
Отчитат затруднения в доставките на храни в Германия
© Getty images

Германският институт "Ифо" предупреждава, че търговците на дребно на храни в Германия продължават да бъдат сериозно засегнати от затруднения в доставките, съобщава БТА.

През февруари 86 на сто от анкетираните компании съобщават за някои липси на рафтовете, а през януари цифрата достига 96 на сто.

Една от причините са трудните преговори между производители и търговци на дребно относно цени и условия, коментира търговският експерт на "Ифо" Патрик Хьопнер.

"Производителите на храни могат да използват липсата на доставка като средство за оказване на натиск в тези преговори, докато търговците на дребно от своя страна използват опцията за временно премахване на продукти от асортиментите на определени производители", посочи Хьопнер.

Неочакван спад на германския износ през ноември

Високите цени оказват силно влияние върху пазарното поведение на потребителите, допълни той. Мнозина вече са "по-чувствителни към цената и са по-склонни да посетят няколко магазина и да разделят покупките в търсене на добри сделки", заяви Хьопнер. Това е довело до увеличаване на посещенията на обектите в сектора.

В бизнеса за търговия на дребно като цяло 53,5 процента от анкетираните компании все още са засегнати от затруднения в доставките, въпреки че ситуацията се е подобрила за търговците на велосипеди.

Още през юни 2022 г. всички тези фирми са докладвали липси на рафтовете, сега само една четвърт от търговците на дребно са засегнати.

"При много продукти за спорт и дейности на открито силното търсене, което бе породено от пандемията намалява, така че проблемите с доставките също ще намалеят", каза още Хьопнер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
815 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.14 | 17:27

1
плачем за немските тегоби

Добави коментар

Водещи новини