Газът в Европа поскъпна с над 10% заради застудяването

  • 20 януари 2023 22:26

  • 1117
  • 2
Газът в Европа поскъпна с над 10% заради застудяването
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Газът в Европа поскъпна с над 10% в края на работната седмица, тъй като голяма част от континента преживява студено време в иначе необичайно меката зима.

Въпреки че нивата на запълняемост на газохранилищата в региона са далеч над сезонните норми и продължава вносът на втечнен природен газ, настоящите студове повишават потреблението. Търговците също така наблюдават отблизо конкуренцията с Азия за синьото гориво, като световният LNG пазар остава напрегнат.

Индия и Тайланд увеличиха вноса на LNG, за да се възползват от по-ниските цени, а очакванията за възстановяване на търсенето в Китай се повишиха.

КЕВР утвърди цената на природния газ за януари

Февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха в края на петъчната търговия с над 11% към 67 евро за мегаватчас, което позволи на синьото гориво да отбележи макар и слаб седмичен ценови растеж след шест поредни седмици на спад (от началото на декември 2022 г. насам).

Мекото време тази зима помогна да се поддържат високи запасите в европейските газови хранилища, което накара някои политици да предполагат, че най-лошото от енергийната криза в Европа е приключило.

Междувременно ръководителят на италианския енергиен дистрибутор Enel Francesco Starace предупреди, че запълването на газовото хранилище за следващата зима може да доведе до "невероятна волатилност на цените на газа".

Също така има опасения, че потреблението на гориво може да започне да се възстановява, след като цените паднаха до 16-месечно дъно по-рано тази седмица около 51,40 евро за мегаватчас.

"Докато здравословно високата запълняемост на газохранилищата и продължаващата изобилна ситуация с вноса на втечнен природен газ тласка надолу цените на пазара на природен газ, ние срещаме съпротива от потенциално завръщане на промишленото търсене“, отбеляза Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в ICIS в Лондон. Той отбеляза, че производството на амоняк в Европа вече е печелившо, което може да доведе до по-голямо потребление на газ.

Отделно, доставките от Норвегия остават ограничени поради текущи ремонтни дейности. Останалите доставки от Русия, минаващи през Украйна, също намаляха тази седмица, въпреки че някои анализатори предполагат, че това може да се дължи на по-ниско търсене от страна на купувачите, а не на проблеми с руското предлагане, посочва Блумбърг.

Прекъсвания на ядрените мощности във Франция пък увеличава безпокойството на пазара.

"Въпреки че перспективите със сигурност са се подобрили, ние все още очакваме нестабилност на цената на газа през следващите месеци“, посочиха анализатори на американската банка JPMorgan Chase, предупреждавайки, че "пазарът не трябва да става твърде самодоволен предвид досегашното топлото време тази зима".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1117 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Джанго

2023.01.21 | 21:45

2
Малко ви е тахтаби жалки,с 200 да ви го начука_!!!
PaulaFox

2023.01.20 | 23:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини