"Тесла" намалява цените за Европа и САЩ с до 20 на сто, за да засили търсенето

  • 13 януари 2023 12:57

  • 563
  • 1
"Тесла" намалява цените за Европа и САЩ с до 20 на сто, за да засили търсенето
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) намалява цените на новите коли в Европа и САЩ с около 20 на сто, за да засили търсенето им, предаде Ройтерс. Това е част от новата по-агресивна кампания за отстъпки, след като компанията не постигна заложените цели за доставките през 2022 г.

Стъпката, която доведе до спад на акциите на "Тесла" с 3,8 на сто на борсата във Франкфурт, идва, след като Илон Мъск предупреди, че евентуалната рецесия и високите лихвени проценти принуждават компанията да намали цените, за да поддържа нивата на продажбите, но за сметка на печалбите.

Понижените цени бележат обрат в стратегията на компанията през 2021 г. и 2022 г., когато поръчките на нови автомобили превишаваха доставките. Миналата година Мъск призна, че цените са станали "смущаващо високи" и влияят негативно на търсенето.

В САЩ намалението на цените на "Модел 3" (Model 3) и на спортния "Модел Уай" (Model Y) варира между 6 и 20 на сто, по оценки на Ройтерс. Спадът се отчита преди федералния данъчен кредит за електромобили в размер на 7500 долара, който влезе в сила от началото на януари. "Тесла" намалява цените и на луксозния кросоувър "Модел Екс" (Model X), както и на седана "Модел Ес" (Model S).

Намалението на най-продаваните "Модел 3" и на "Модел Уай" в Германия варира между 1 и 17 на сто в зависимост от конфигурацията на автомобила. В подобни граници падат цените и в Австрия, Швейцария и Франция.

Tesla сваля цените на своите коли за втори път в рамките на три месеца

Миналата седмица "Тесла" обяви намаление на цените на колите си в Китай с 6-13,5 на сто, което доведе до протести пред дилърските центрове от страна на собствениците на такива автомобили, които поискаха компенсация.

През 2021 г. "Тесла" е реализира 75 на сто от продажбите си в Китай и САЩ. Доставките за Европа обаче тепърва ще растат с увеличаването на производството от гигазавода на компанията край Берлин. 

Калина Христова
563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.13 | 13:17

1
ЩО НЕ ПИШЕТЕ КОЛКО СТРУВАТ ОТДЕЛНИТЕ МОДЕЛИ БЕ ЖУРНАЛЯ , ЗА ДА НЕ НАКЪРНИТЕ РЕНОМЕТО НА ТОЛУПИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА , ДЕТО 33 ГОДИНИ НИ КАРАТ ДА РАБОТИМ ЗА ПОДАЯНИЯ.

Добави коментар

Водещи новини