"Екуинор" увеличи драстично добива от находище "Йохан Свердруп"

  • 15 декември 2022 16:47

  • 711
  • 0
"Екуинор" увеличи драстично добива от находище "Йохан Свердруп"
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Норвежката "Екуинор" (Equinor) увеличи от днес драстично добива на петрол със 185 000 барела дневно от гигантското находище "Йохан Свердруп" (Johan Sverdrup), най-голямото в Европа, в рамките на втората фаза от разработването му, предаде Ройтерс. Това става броени дни, след като ЕС наложи ембарго върху вноса на руски петрол по море.

"Добивът от "Йохан Свердруп" достигна 720 000 барела дневно, а целта ни е да го повишим до 755 000 барела", съобщи компанията. "Това покрива 6-7 на сто от дневното потребление на Европа".

Търсенето в Европа на среднотежкия петрол марка Свердруп, подобен на руския Уралс, се покачи сериозно след руската инвазия в Украйна, тъй като много европейски клиенти доброволно се отказаха от руското черно злато.

Повишаването на добива от норвежкото находище е добра новина за много европейски рафинерии. Миналия месец Международната агенция по енергия посочи, че Свердруп е най-подходящият заместител на руския Уралс.

Разработването на находището струва 15 долара на барел, посочват от "Екуинор", което е доста под продажната цена от около 80 долара на петрола от Северно море. Свердруп все пак се продава с известна отстъпка.

Либия и Нигерия са повишили добива на суров петрол през ноември

Държавната "Екуинор" държи 42,5 на сто от правата върху разработването на полето, а останалите са поделени между "Акер Бе Пе" (Aker BP) - 31,6 на сто, "Петоро" (Petoro) - 17,4 на сто и "Тоталенержи" (TotalEnergies) - 8,4 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини