БАБХ започва изненадващи проверки преди Никулден

  • 28 ноември 2022 22:10

  • 616
  • 3
БАБХ започва изненадващи проверки преди Никулден
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден, съобщават от агенцията.

От днес до 6 декември 2022 г. вкл., ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Кампания "Спаси Шаран, изяж Николай" започнаха риболовците в Перник

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. От БАБХ призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон: 0700 122 99.

Мая Йорданова
616 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:16

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
кико

2022.11.29 | 10:43

2
бабх къде спаха до сега ? или празник година храни

2022.11.28 | 23:10

1
Значи предупреждават заизненадващите проверки, ми няма явно да са толкова изненадващи.

Добави коментар

Водещи новини