Петролът продължава да спада

  • 15 ноември 2022 09:14

  • 757
  • 0
Петролът продължава да спада
© getty images

Цените на петрола се понижиха рано днес, на фона на нарастващите случаи на COVID-19 в Китай, които предизвикаха страхове за по-ниско потребление на гориво от най-големия вносител на суровината в света, както и заради намалената прогноза на ОПЕК за глобалното търсене на нефт до края на 2022 г.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижи с 27 цента или 0,3 на сто до 92,87 долара за барел към 6:16 ч. българско време. Вчера контрактът загуби 3 на сто. Американският лек суров петрол отчете спад от 50 цента или 0,6 на сто до 85,37 долара за барел, след като при вчерашната търговия спадна с 3,5 на сто.

Докато инвеститорите приветстваха изявленията на Китай миналата седмица, че ще намали въздействието на стриктната политика за нулево разпространение на COVID за стимулиране на икономическата активност и търсенето на енергия, анализаторите казаха, че локдауните и растящият брой случаи продължават да бъдат ключов риск.

Вчера Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали своята прогноза за растеж на глобалното търсене на петрол през 2022 г. за пети път от април, увеличаващи се икономически предизвикателства, включително висока инфлация и нарастващи лихвени проценти.

Нов ръст на цената на петрола

Прогнозата на петролния картел идва, след като от Международният валутен фонд заявиха в неделя, че глобалната икономическа перспектива е станала по-мрачна от прогнозата миналия месец, позовавайки се на постоянно влошаване на проучванията на мениджърите по покупки през последните месеци.

Ембаргото на ЕС върху руски петрол, наложено като ответна мярка след инвазията на Русия в Украйна, трябва да започне на 5 декември. Забраната ще бъде последвана от спиране на вноса на петролни продукти през февруари.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини