Китайската търговия отслабва през октомври

  • 07 ноември 2022 10:16

  • 209
  • 2
Китайската търговия отслабва през октомври
©
Слушай новината Слушай новината

Търговията на Китай с останалия свят се е свила през октомври, тъй като международното търсене на стоки и услуги отслабна, а пандемичните мерки за превенция на коронавирусa натежаха върху разходите на местните потребители, съобщиха световните агенции. 

Китайският износ е намалял с 0,3 на сто през октомври спрямо година по-рано, до 298,4 милиарда долара. Това представлява спад, след като през септември показателят нарасна с 5,7 на сто, съобщиха китайските митнически власти. Отново на годишна основа, вносът е намалял с 0,7 на сто до 213,4 милиарда долара в сравнение с 0,3 на сто ръст през септември.

Търговският излишък на Китай е нараснал с 0,9 на сто, отнесено към същия месец година по-рано, достигайки 85,2 милиарда долара.

Прогнозните данни предвиждаха китайската търговия да отслабне, тъй като глобалното търсене се охлади след повишаването на лихвите от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и други централни банки в усилията им да овладеят нарастващата инфлация.

Местното потребителското търсене е засегнато от политиката на Пекин на "нулев ковид", която многократно блокира големи градски райони, за да ограничи разпространението на заразата. Това наруши дейността на бизнеса и затвори милиони хора по домовете им седмици наред.

Икономическият растеж обаче се ускори до 3,9 на сто спрямо година по-рано през тримесечието, завършващо през септември. През първите шест месеца на годината, той бе едва 2,2 на сто. Според прогнозите на експертите икономическата активност ще отслабва, тъй като наложените локдауни в страната стават все повече.

"Икономиката се забави отново през октомври заради затегнатия контрол срещу коронавирус, както и заради забавящото се външно търсене", каза Лари Ху, експерт на "Макуайъри Груп" (Macquarie Group), цитиран от Асошиейтед прес.

Спадът в китайското търсене вреди на развиващите се икономики, доставящи петрол, соя и други суровини, но и на развитите икономики, като САЩ, Япония и европейските страни, които са източник на потребителски стоки, микрочипове и различни технологии, необходими на китайските производители.

Също така през октомври китайският износ за САЩ се е повишил с 35,3 на сто спрямо октомври 2021 г. при обем от 47 милиарда долара въпреки продължаващите повишения на митническите такси. За същия период вносът на американски стоки е нараснал с 52,4 на сто, до 12,8 милиарда долара.

Търговският излишък на Китай със Съединените щати, внимателно следен от политиците във Вашингтон, е набъбнал с 29,9 на сто, до 34,2 милиарда долара.

Китайският внос от Русия, представляващ предимно петрол и газ, се е увеличил повече от два пъти, нараствайки със 110,5 на сто през октомври на годишна база, при обем от 10,2 милиарда долара. 

Си Цзинпин към Олаф Шолц: Страните ни трябва да си сътрудничат още повече във времена на промени и сътресения

Пекин засилва вноса на енергоносители от Русия, за да се възползва от намаленията на цените им. Това допълва паричния поток към Кремъл и ограничава въздействието на наложените от Запада санкции срещу руските власти.

Отново през октомври на годишна основа китайският износ към Европейския съюз е нараснал с 5,5 на сто до 44,1 милиарда долара, докато вносът на европейски стоки в страната е с 15,5 на сто по-малко, при обем от 21,4 милиарда долара. Вследствие търговският излишък с Евросъюза се увеличи с 38,1 на сто до 22,7 милиарда долара.

За първите 10 месеца на 2022 г., отнесено към същите месеци година по-рано, китайският износ се е увеличил с 11,1 на сто до 3 трилиона долара, докато вносът е нараснал с 3,5 на сто до 2,3 трилиона долара, съобщиха още митническите власти. Търговският излишък на страната с останалия свят е възлизал на 727,7 милиарда долара.

Последвайте канала на

Калина Христова
209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 11:37

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Емѝ...

2022.11.07 | 10:31

1
Китай е зле от години, покрива имотен балон, който е три пъти колкото БВП-то му. Си се насра с ковида и тъкмо си мислеше, че нещата ще тръгнат напред и путин го вкара отново дълбоко в киреча с "малката победоносна кампания" в Украйна, която е на път да загроби Рашистан. Как ще излезат китайците от дупката, която сами си изкопаха не е ясно.

Добави коментар

Водещи новини