Птичият грип в Европа намали производството на гъши дроб

  • 20 октомври 2022 20:05

  • 496
  • 2
Птичият грип в Европа намали производството на гъши дроб
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Гъшият дроб ще бъде рядък и по-скъп тази година, след като птичият грип опустоши стадата от патици в много страни, съобщиха френски производители, като посъветваха любителите на деликатеса да купуват от рано, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Производството на гъши дроб се очаква да спадне между 30 и 35 процента спрямо миналата година, докато цените ще нараснат с около 20 процента поради спада в предлагането, комбиниран с рязко нарастващите разходи за фураж и енергия, казаха представители на групата CIFOG.

Франция, подобно на по-малките си конкуренти на пазара на гъши дроб - Унгария и България, беше сериозно засегната от високопатогенния грип по птиците, тази година със загубата на 3,8 милиона патици.

Умъртвяват птици в района на Славяново заради случаи на птичи грип

Общо около 20 милиона домашни птици са били умъртвени поради епидемията, най-лошата, преживявана някога в страната, каза служител на министерството на земеделието в Париж. Това също води до унищожаването на 70 процента от патенцата, което не позволява на производителите на гъши дроб да възобновят производството.

На експортния пазар, където френският гъши дроб се продава предимно в ресторантите, производителите ще се опитат да доставят на всички дори и в по-малки количества, казаха те.

Опасенията, че вирусът е станал ендемичен в Европа, нараснаха, след като той оцеля през лятото, когато обикновено изчезва. Министерството на земеделието съобщи, че са открити 27 огнища в птицеферми от 1 август.

Френският министър на земеделието Марк Фесно коментира, че има "опасения за сезон 2022-2023 г.", тъй като вирусът изглежда възобновява разпространението си.

Гъшият дроб се продава цял или като пастет, той се счита за гурме храна както в западната, така и в азиатската кухня.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
496 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 12:53

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
sss

2022.10.20 | 21:57

1
Това издевателство,трябва да се спре!!!

Добави коментар

Водещи новини