Изпълнителните директори на ICGB: Отбелязваме нов етап в развитието на енергетиката

  • 01 октомври 2022 11:36

  • 634
  • 2
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Днес отбелязваме началото на търговски дейности в проекта, надхвърлящ границите на България и Гърция – нов етап в развитието на енергетиката. Това заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

„Благодарна съм на Румен Радев за неговата лична ангажираност за завършване  на този проект преди началото на отоплителния сезон”, каза още тя и благодари и на партньорите по проекта, както и на хората, участвали в строежа на терен.

Румъния: Интерконекторът Гърция-България е много важен за нашата страна

„Днес сме тук след редица предизвикателствата. Нищо друго не се сравнява с това да работим по този проект. Започвайки работа по този проект, много хора не вярваха, че ще завършим работата. Това бе невъзможно без силни хора, осъзнаващи, че правим нещо от национална значимост. Интерконекторът за мен е и лична кауза”, допълни Георгиева.

Тя припомни, че от днес имаме гарантирани доставки на газ за целия югоизточен район. Осигуряват се по този начин и доставки до Украйна и Молдова.

1 октомври е важна дата за всички ни - днес отбелязваме началото на проект, който далеч надхвърля границите Гърция и България. Днес навлизаме в ключов етап в развитието на енергийната система в региона и предприемаме голяма стъпка напред към по-силна, по-тясно свързана и по-независима Европа". Това заяви Теодора Георгиева - изпълнителен директор на ICGB, фирмата – оператор на интерконектора от българска страна.

Въвеждането в експлоатация на интерконектора започва след изключителни предизикателства и благодарение на политическата воля на правителствата на България и Гърция, доверието и подкрепата на Европейската комисия и работата на всички в енергийния сектор, подчерта Георгиева.

"Искам да изкажа своята благодарност към президента Румен Радев, който се ангажира лично със завършването на този проект преди началото на отоплителния сезон. Искам да благодаря и на г-жа фон дер Лайен за подкрепата и на енергийните дружества на България и Гърция. Неслучайно съм казвала, че интерконекторът ще промени картата не само за България, където ще доведе до енергийна независимост, а и за цяла Европа".

От днес можем да потвърдим и гарантираме доставките не само за България и Гърция, но за цяла Югоизточна Европа. Можем да осигурим и доставки до Молдова и Украйна в тези изключително трудни времена, каза още Георгиева.

Георгиос Сатлас - изпълнителен директор на ICGB, от гръцка страна, също изрази благодарност към правителствата на двете държави: "След като отпразнуваме успеха днес, искам да поема ангажимента за много важни следващи стъпки - да се концентрираме върху енергийната сигурност и опазването на околната среда, така че проектът да работи ефикасно, да оправдае инвестициите на всички, които помогнаха да осигурим енергийната сигурност на Югоизточна Европа."

По думите му всички тези усилия допринесоха за осигуряване на енергийната сигурност на Европа.

Сатлас посочи, че в изпълнението на проекта много крайни срокове са били пропуснати, "както ни е в природата". В крайна сметка обаче постигнахме общата си цел. Разчитахме на силата на единството, посочи той.

В края на своето изказване Сатлас заяви: "Ако искате да стигнете бързо, вървете сам, ако искате да стигнете далеч, вървете заедно".

Цветелина Кирилова
634 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.01 | 12:05

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Соросопийските медии

2022.10.01 | 11:48

1
Стига реклама на тези соросопийски слуги.

Добави коментар

Водещи новини