Водещи банки от Уолстрийт заплашват да напуснат финансов съюз за борба с негативните климатични изменения

  • 21 септември 2022 14:23

  • 442
  • 0
Водещи банки от Уолстрийт заплашват да напуснат финансов съюз за борба с негативните климатични изменения
©
Слушай новината Слушай новината

Водещи банки от Уолстрийт заплашват, че поради възникването на рискове от правен характер, може да се оттеглят от финансовия съюз на специалния пратеник на ООН за климатичните действия и финанси Марк Карни, чиято цел е да се активизират усилията на финансовата система, за да се подпомогне прехода на глобалната икономика към нулеви емисии парникови газове. Това съобщава в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на отлично информирани източници, предаде Ройтерс.

"Морган Стенли" (Morgan Stanley), "Джей Пи Морган" (JPMorgan) и "Банк ъв Америка" (Bank of America) са сред банките, които обмислят да напуснат, тъй като се опасяват, че срещу тях може да бъдат заведени съдебни искове поради строгите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии, които си поставя финансовият съюз на Карни, пише изданието.

Европа - на ръба на рецесията

"Финансовият съюз за нулеви емисии от Глазгоу", създаден през 2021 г. от Карни, който е бивш управител на Английската централна банка, е обединение на банки, застрахователни компании и мениджъри на инвестиционни фондове, които управляват активи за 130 трилиона долара. Целта на този съюз е да бъдат предотвратени негативните последици от измененията в климата. 

Наскоро представители на финансовия съюз обявиха, че "по-строгите изисквания на ООН за борба с климатичните изменения ги притесняват и те се опасяват от правните рискове, които може да възникнат за тях поради участието им в него", се казва в статията на "Файненшъл таймс".

Последвайте канала на

Калина Христова
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини