Бизнесът в Германия се подготвя за нова криза

  • 21 септември 2022 10:27

  • 577
  • 1
Бизнесът в Германия се подготвя за нова криза
©
Слушай новината Слушай новината

Шестото годишно проучване на "Кофас" за корпоративните плащания в Германия посочва, че дори и в условия на влошена икономическа обстановка, дълговете на немските компании остават умерени. Въпреки това бизнесът е бдителен в краткосрочен план и много песимистичен в дългосрочен, съобщиха от "Кофас - България".

Песимистичните очаквания на компаниите са норма

Въпреки че задълженията на фирмите са умерени, бизнесът е силно притеснен и се подготвя за нова криза. Експертите споделят, че 38 на сто от всички анкетирани очакват по-лоши условия за бизнеса си през 2023 г., докато само 14 на сто от тях са по-оптимистично настроени за следващата година. Този песимизъм се наблюдава в почти всички сектори. 

"Икономическата ситуация и макропрогнозите изглежда са променили начина, по който компаниите в Германия виждат възможностите за развитие на бизнеса. Страната продължава да бъде приоритет за развитие, въпреки че динамиката е по-слаба, а фирмите съобщават, че сега са по-малко фокусирани върху Европейския съюз и Китай и се интересуват повече от САЩ и Европа (извън ЕС). Това може да е свързано с желанието да се заобиколят санкциите на ЕС срещу Русия и Беларус, обяснява Кристиане фон Берг, икономист на "Кофас" за Северна Европа.

Германия договори национализацията на "Унипер"

В доклада си експертите по кредитно застраховане от "Кофас" открояват няколко ключови тенденции. Броят и продължителността на закъснелите плащания са се увеличили, но съвсем леко и от много ниско първоначално ниво. Това означава, че дисциплината на плащанията се е влошила (+6 пр. п. от анкетираните дружества съобщават за забавяне на плащанията през 2022 г.), но тя остава под нивото, отчетено през 2020 г., и далеч под нивата преди пандемията.  Средната продължителност на забавянията на плащанията е нараснала до 28,7 дни през 2022 г. (+1 ден), след като през 2021 г. се съкрати със 7 дни. Тази година най-кратко време за изчакване на плащания са отчели компаниите от сектора на опаковането на хартия (средно 18,4 дни), докато компаниите от финансовия сектор са били по-търпеливи (средно 35 дни). Основният обрат обаче идва от икономическите перспективи, очаквани от компаниите. Никога в историята на това проучване бизнесът не е бил толкова негативно настроен към бъдещето си, коментират от "Кофас".

Бдителните компании предлагат по-кратки срокове за плащане

Един от изводите от проучването е, все по-малко компании предлагат условия за удължено плащане в сравнение с предходната година (71 на сто срещу 74 на сто), като това особено важи за дружествата, извършващи дейност предимно в Германия. 

Краткосрочните срокове за плащане продължават да доминират, като 90 на сто от компаниите изискват плащанията да се извършват в рамките на до 60 дни през 2022 г. Средният срок на кредита се е променил незначително, като е нараснал с 0,2 дни до 32,8 дни.

"Проучването ни разкрива две важни тенденции. От една страна, компаниите изглеждат по-бдителни и затова съкращават сроковете за плащане. От друга страна, техническите причини, сред които пазарни стандарти, проблеми във веригата за доставки, срокове за доставка и пр. принуждават компаниите да продължат да предоставят или дори да удължат сроковете за плащане", казва Кристиане фон Берг.

Фирмите все още получават бързо плащане

Средното забавяне на плащанията се увеличава с едни ден и достига 28,7 дни през 2022 г. Това е втората най-ниска средна стойност на забавяне на плащанията от началото на 2016 г. Освен това броят на задълженията леко се е увеличил от 59 на сто през 2021 г. до 65 на сто през 2022 г. Това все още е под показателя за 2020 г. (68 на сто) и далеч под средната стойност от 82 на сто преди пандемията, коментират от "Кофас".

Последвайте канала на

Калина Христова
577 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Путя ще ви разкаже играта

2022.09.21 | 11:46

1
швабски педали!

Добави коментар

Водещи новини