Скокът на тока е на път да отприщи спекулата

  • 03 юли 2012 08:16

  • 1221
  • 3
Скокът на тока е на път да отприщи спекулата
©

Увеличението на тока отприщи нова вълна с цените на храните, стоките и услугите.

Производители и търговци се юрнаха още в първия ден да вдигат стойността на продукцията си с оправданието, че новата цена на тока гълта повече от половината им печалба, пише в. “Стандарт”.

Скокът на тока е на път да отприщи спекулата. Един след друг производители и търговци започват да вдигат цените на стоките и услугите.

Първият знак за задаващия се удар по джоба на българите дойде от Хасково. Само ден след поскъпването на електроенергията хлябът поскъпна с цели 10 стотинки. За един самун хората в южния град вече плащат по 0,90 лв. Всички хлебозаводи и фурни в региона вече са минали на по-високата тарифа. От местната федерация на хлебопроизводителите са категорични, че основната причина за поскъпването е, че от 1 юли плащат за тока с 13% повече. Фурните, които ползват природен газ, също вече калкулират 5% повече разходи.

Най-вероятно до дни самуните ще скочат в цялата страна. Единствено, където има убийствена конкуренция, може да не се стигне до по-солени цени, коментират хлебари.

Според тях реално върху цената на самуните може да повлияе жътвата. "Засега никой не може да предвиди как ще се отрази по-скъпата енергия върху жътвата и каква ще бъде цената на зърното към момента на прибирането му", коментира Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Изтънелият джоб на българите и голямата конкуренция също задържа цената на насъщния, твърдят производителите.

"Тъй като липсва ясна политика по въпроса колко би трябвало да струва токът от началото до края на една календарна година, разходите за изработването на един продукт в България са непредвидими. По тази причина все по-малка става възможността за развитие на каквато и да е бизнес идея", смята Кукушева. По думите й фактурираната стойност на енергийните разходи в момента в сравнение със същото време през миналата година показва, че увеличението е с 65%. Трескаво преизчисляване на цените върви във всички гилдии.

До края на седмицата търговците очакват поскъпване и на захарните изделия и месните продукти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1221 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ГРУБИЯ

2012.07.14 | 18:41

3
АМА НА ВАС ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА ВИ УГОДИ.... ВСИЧКО СКАЧАЛО НАГОРЕ, АМИ КОСВЕНО НИ СЕ СМЪКВАТ ПЕНСИИТЕ, ЗАПЛАТИТЕ, ДЕТСКИТЕ,СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, АМИ НЕ МОЖЕМ ДА ЖЕЛАЕМ ПОВЕЧЕ ОТ ТОЗИ КАБИНЕТ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ???

2012.07.14 | 18:06

2
Не само спекулата ще отприщи, ами и народното недоволство се увеличава. Дано хората се усетят и излизат по често на протести, стига сме спали. Това е гавра с БГ народ, дават уж увеличение на заплатите и си взимат всичко с двойна лихва. Народа няма скоро да издържи на тези темпове и може да стигнем до ситуацията от 97 година. И тая Тиква защо не излезе и да обясни как така се стигна до тук, но нали неговата възлюбена има интерес за това и да продължава да си строи Енергиини паркове!

2012.07.14 | 18:05

1
Който има пари да купува.Аз нямам. Скоро само мутрите в Парламента ще могат да пазаруват.Те нали си поръчват компаньонки за по 1000 лв на час, какво да ги мислим тия боклуци.

Добави коментар

Водещи новини