Индонезия обмисля закупуването на руски петрол

  • 12 септември 2022 13:21

  • 289
  • 0
Индонезия обмисля закупуването на руски петрол
©
Слушай новината Слушай новината

Индонезийският президент Джоко Видодо обмисля да присъедини страната си към Индия и Китай в закупуването на руски петрол с цел да компенсира натиска от нарастващите енергийни разходи, съобщи в. "Файненшъл таймс". 

"Ние винаги изследваме всички варианти. Ако има наличности в дадена страна (и) те дават по-добра цена, разбира се", каза Видодо в интервю за вестника, когато беше попитан дали Индонезия планира да закупува петрол от Русия.

По-рано този месец Видодо повиши субсидираните цени на горивата с 30 процента и заяви, че увеличението на цените е неговият „последен вариант“ заради натиска върху бюджета на Индонезия, което предизвика протести в нацията от 270 милиона души. 

Мианма започва да купува руски петрол, ще плаща в рубли

Всеки ход за закупуване на руски суров петрол на цени над тавана, договорен от страните от Г-7, може да подложи Индонезия на американски санкции, уточнява Ройтерс. 

През август министърът на туризма Сандиага Уно каза, че на Индонезия е бил предложен руски суров петрол с 30 процента отстъпка. След това от държавната петролна компания на страната "Пертамина" (Pertamina) заявиха, че изследват рисковете от закупуване на руски петрол.

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия, Индонезия, отчете годишна инфлация от 4,69 на сто през август, движена от високите цени на храните. Стойностите надминават целевия диапазон на централната банка от 2-4 процента за трети пореден месец. 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини