Божидар Данев: Енергийната политика на държавата пречи на бизнеса

  • 02 юли 2012 08:29

  • 1362
  • 0
Божидар Данев: Енергийната политика на държавата пречи на бизнеса
©

Самата държава с енергийната си политика не стимулира бизнеса. Това заяви в предаването "Добро утро, България!" на TV 7 Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Увеличаването на цената на енергията означава съкращаване на работните места и свиване на бизнеса в един много деликатен момент. А липсата на съобщаване предварително на измененията пречи на компаниите да планират собствената си политика. Когато големият бизнес страда, това директно рефлектира върху малкия и средния бизнес. 56 000 места са закрити от началото на годината работни места. Сега има леко подобрение на пазара на труда, но в периода се наемат сезонни работници, това не са устойчиви работни места.

По думите на Данев, в момента се работи по създаване на списък на работодателите, съдържащ обществено достъпни данни от оценъчен процес в рейтингова система. Тук ключови компоненти от изследването на ще бъдат анализ на историята на фирмата, нагласите на работодателите, развойната й дейност и нейните активности. Следващата част на оценъчния процес ще изследва какъв е трудовият климат в една компания – работни заплати и условия на труд. Тези данни обаче се събират много трудно. Те ще бъдат набавени както от професионалисти и специализирани институции, така и от общественото мнение и коментарите на самите служители. Цялата информация ще бъде пласирана в интернет пространството.

Божидар Данев бе категоричен, че има много съвестни и добри работодатели, които влагат средства не само в подобряване на условията на труд и обучение на служителите си, но и на техните деца и обществото, като цяло. Те извършват своята корпоративна социална отговорност.

Нагласите на работодателите са трудно предвидими. Как може на тази неясна обстановка работодателят да прогнозира каквото и да било за състоянието на пазара на труда и заетостта в собствената му компания, каза Данев. Ако искаме устойчиво развитие на трудовия пазар, трябва на първо място да се влагат средства в образованието. Над 1 000 000 са вече неграмотните у нас, а тази неграмотност залива страната ни, заключи изпълнителният председател на БСК.

Последвайте канала на

1362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини