Цената на газа в Европа спада заради намалено търсене

  • 29 август 2022 15:12

  • 516
  • 1
Цената на газа в Европа спада заради намалено търсене
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Цените на газа на едро в Нидерландия се понижиха, след като миналата седмица достигнаха най-високите си стойности от март. Търсенето на синьо гориво намаля и търговците записаха печалби при сравнително слаба активност, предаде БТА.

Пазарите във Великобритания са затворени заради официален празник.

Цената на септемврийските фючърси на разпределителния център TTF в Нидерландия намаля с 6 евро до 300 евро за мегаватчас към 09:40 часа по Гринуич (12:40 българско време), сочат данни на анализаторската компания "Рефинитив" (Refinitiv).

Договорите за доставка през октомври се търгуваха при цена 309 евро за мегаватчас, което е намаление с 37,5 евро или около 10 на сто. 

Очаква се отговорът на „Газпром” за преговорите

"Все още получаваме много втечнен природен газ, както и тръбен газ, в много страни хранилищата са пълни или близо до запълване" което намалява търсенето" каза европейски търговец на синьо гориво пред Ройтерс.

Европейските газови хранилища са пълни на ниво от 79,3 на сто, което е близо до поставената цел за нагнетяване до 80 на сто до 1 ноември.

Същевременно потоците на руски газ по тръбопровода "Северен поток-1" днес се повишиха, докато газоподаването в източна посока по "Ямал-Европа" - от Германия към Полша, намаля.

"Газпром" ще спре доставките на природен газ за Европа по "Северен поток-1" в продължение на три дни - от 31 август до 2 септември, за да извърши поддръжка на съоръжението, а експерти са загрижени, че поддаването може да не се възобнови. 

На този фон германският икономически министър Роберт Хабек заяви, че очаква цените на синьото гориво скоро да спаднат, тъй като страната постига напредък по целите за съхранението му, и няма да трябва да плаща високите цени, които се наблюдават в момента. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.29 | 15:43

1
Е и кво стана,голямо лаене за нищо

Добави коментар

Водещи новини