Цената на газа в Европа продължава да расте

  • 19 август 2022 18:12

  • 470
  • 1
Цената на газа в Европа продължава да расте
© Getty (архив)

Цената на газа в Европа продължи да нараства и днес на фона на затрудненията на Европейския съюз да събере достатъчно запаси, за да се справи без руски газови доставки през зимата, без да възникне недостиг, предаде АФП, цитирана от БТА.

Фючърсите в газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия се търгуваха за 249 евро за МВт/ч. към 11:50 ч. по Гринуич (14:50 ч. бълг. време). Такава стойност не е достигана от първите дни след руската инвазия в Украйна в края на февруари.

Вчера същите контракти приключиха сесията на историческо равнище на закриване от 241 евро за мегаватчас.

Вчера ръководителят на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер предупреди, че има опасност страната да не изпълни поставената от правителството цел за запълване на газохранилищата. Според него в някои области може да се очаква недостиг през зимата, а също и че "няма да е една зима, а най-малко две, и втората може да е още по-тежка".

Германия ще намали ДДС върху газа до 7 на сто в помощ на потребителите

Електричеството следва скока на цените на газа, но и от слабия вятър за вятърните инсталации, подчертават анализатори от "Рюстад енерджи" (Rystad Energy). В същото време горещото лято ограничава производството на ток: високите температури затрудняват охлаждането на атомните централи, а сушата пречи на корабите да карат въглища до германските централи.

А вълната от горещини засилва употребата на електричество за климатиците и вентилаторите.

Цената на тока с доставка през идната година в Германия надхвърли да първи път 500 евро за мегаватчас през последните дни спрямо малко над 300 евро в началото на юли.

Европейските страни не са така зависими от петрола и цените му започнаха да се понижават. Днес референтният за Европа сорт Брент от Северно море с доставка през октомври поевтиня с 2,07 на сто до 94,59 долара, а американският лек суров петрол с доставка през септември понижи цената си с 1,99 на сто до 88,72 долара за барел.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Biznesmen

2022.08.19 | 18:34

1
Normalno vie kvo iskate samo vie da pechelite nishto lichno prosto biznes

Добави коментар

Водещи новини