Петролът поевтинява слабо след три дни на рязко поскъпване

  • 29 юни 2022 10:23

  • 336
  • 0
Петролът поевтинява слабо след три дни на рязко поскъпване
©
Слушай новината Слушай новината

Петролът поевтинява предпазливо в началото на търговията в сряда след три дни на рязко поскъпване, тъй като инвеститорите се колебаят между опасенията, свързани със забавяне на световната икономика и респективно по-слабо петролно търсене от една страна, и от друга страна - продължаващо ограничение на доставките.

Към 10.00 часа българско време  фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,85% към 117,15 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,6% към 111,15 долара за барел, след като през предходните три сесии на търговия петролът поскъпна с над 7% заради прекъсвано на доставките в Либия и Еквадор и информациите за липса на свободен производствен капацитет в ОАЕ и Саудитска Арабия.

Само в рамките на вчерашната търговия и двата типа петролни фючърси се повишиха с повече от 2%, тъй като надделяха опасенията относно ограничените доставки, дължащи се на западните санкции срещу Русия, спрямо страховете, че търсенето на важната енергийна суровина може да се забави при потенциална бъдеща глобална рецесия.

В края на тридневната среща на лидерите на Г-7, те се споразумяха да се потърсят начини за въвеждане на тавана на цените на руския петрол, позволявайки повече доставки на пазара, като същевременно се огранича приходите на Москва.

Редица анализатори и търговци обаче са скептични относно това как подобна идея може да сработи и че подобно споразумение ще изисква сътрудничество от страна на Китай и Индия.

"Тавана на цената може да има ограничен ефект, освен ако не бъде приет от всички страни в световен мащаб“, казаха анализатори от FGE.

Снощи пък Американският петролен институт (API) отчете изненадващ спад с 3,8 млн. барела на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 24 юни, като това представлява най-солидно понижение от средата на април. Твърди се, че запасите в най-големия петролен хъб "Кушинг", Оклахома, са намалели с 650 000 барела. Запасите на бензин обаче са скочили с 2,85 милиона барела, докато запасите на петролни дестилати са нараснали с 2,61 милиона барела, според данните на API.

Страните от ОПЕК са получили над 560 млрд. долара от износа на петрол през 2021 г.

В същото време страховете от предстояща рецесия продължава да набират скорост. Снощи данните на Conference Board показаха влошаване на потребителското доверие в САЩ през юни до най-ниското ниво от февруари 2021 г., знак, че американците стават все по-песимистични по отношение на икономиката. По-рано във вторник беше отчетено и влошаване на потребителските нагласи в Германия за следващия месец.

Вниманието на петролните пазари е насочено към срещата на ОПЕК по-късно днес и към заседанието на по-големия формат "ОПЕК +" на 30 юни. Очакванията са групата да запази досегашната си политика за увеличаване на петролното производство с 648 000 барела на ден през юли и август.

Анализаторите обаче отбелязват, че действителните производствени обеми вероятно ще бъдат много по-ниски, като се имат предвид трудностите на членовете на групата при повишаване на производството.

"Както видяхме през последните месеци, е много малко вероятно картелът да успее да увеличи доставките с това договорено количество, като се има предвид ограничения свободен капацитет сред членовете и очакването, че производството на руски петрол ще намалее, докато се приближаваме до влизане в сила на забраната в ЕС относно вноса по море на руски суров петрол", отбеляза анализаторът на ING Уорън Патерсън.

Калина Христова
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини