Петролът поевтинява с над 5% към едномесечни ценови дъна

  • 22 юни 2022 10:41

  • 1438
  • 3
Петролът поевтинява с над 5% към едномесечни ценови дъна
© Pixabay

Петролните фючърси поевтиняват в началото на европейската търговия в сряда с над 5% към едномесечни ценови дъна с оглед на засилващите се опасения, че политика на Фед и на останалите централни банки за повишаване на лихвите в опит за борба с рекордната инфлация ще забави икономическия растеж и дори рискува да провокира рецесия, което пък да намали търсенето на важната енергийна суровина.

Днешният силен ценови спад е провокиран и от натиска на президента на САЩ Джо Байдън да намали растящите цени на горивото, включително натиск върху големите енергийни компании в страната чрез въвеждане на т.нар. "данъчна ваканция" при горивата, за да помогнат за облекчаване на шофьорите по време на пикова лятна консумация на бензин.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на петрола Брент падат с 5,1% към 108,80 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI поевтиняват с цели 6,5% към 103,50 долара за барел. И двата типа водещи петролни фючърси достигат най-ниски ценови нива от 20-и май тази година, пояснява БНР.

Очаква се днес президентът Джо Байдън да призове за временно спиране на федералния данък от 18,4 цента за галон върху бензина, съобщи за Ройтерс източник, информиран за плана.

В четвъртък пък седем петролни компании трябва да се срещнат с Байдън с оглед на натиска на Белия дом да намалят цените на горивата, тъй като те реализират рекордни печалби.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майкъл Вирт обаче каза във вторник, че критикуването на петролната индустрия не е начина за намаляване на цените на горивата. "Тези действия не са от полза за посрещането на предизвикателствата, пред които сме изправени", каза Вирт в писмо, адресирано до Байдън, което предизвика отговор от американския президент, че петролната индустрията е "твърде чувствителна".

Въпреки притесненията за инфлацията, петролното търсене все още е на път да се възстанови до нивата преди кризата с пандемията Covid-19 и се очаква растежът на предлагането да изостава от този на потреблението, поддържайки, че петролният пазар ще остане затегнат, както отбелязаха по-рано тази седмица нидерландският търговски енергиен гигант Vitol и американският енергиен гигант Exxon Mobil Corp.

"Пазарът все още изпитва проблеми с оглед на нарастващите смущения в руските петролни доставки, като европейските санкции тепърва ще започнат да действат", посочиха анализаторите на ANZ Research, цитирайки данни, показващи, че досега е имало относително ограничен спад на руския петролен износ за Европа от началото на военната инвазия на Москва в Украйна.

Междувременно капацитетът за рафиниране на петрол в САЩ спадна през 2021 г. за втора поредна година, показват последните правителствени данни, оповестени във вторник, тъй като налагащото се по различни причини спиране на рафинерии продължаваше да намалява способността им да произвеждат бензин и дизелово гориво. Официалните данни показват спад на производствения капацитета със 125 790 барела на ден през миналата година в допълнение към спада от цели 800 000 барела на ден през 2020 г., когато беше разгара на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия.

В същото време прекъсванията в доставките, причинени от войната в Украйна и неспособността на ОПЕК да изпомпва повече суров петрол поради недостатъчни инвестиции, вероятно ще ограничи текущото поевтиняване на петролните фючърси. Анализаторите твърдят, че забавянето, предизвикано от Фед, е краткосрочно решение за нарастващите цени, но няма да реши проблема с ограничените петролни доставки.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1438 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2022.06.22 | 12:26

3
Справка: Лукойл
Майтапчи Йово

2022.06.22 | 12:08

2
Аха, чИ как тъй бре, измекяри... нали Путин беше виновать, пък май, май други кътали париците... то не, че ние не си го знаехме, де:)))?!?
фен

2022.06.22 | 11:02

1
Такива объркани глупости и забатачени обяснения ни сервирате...... как ни хвърлят по черешите, опек-мопек, санкции, изпомпване и тем подобни простотии!?!? И горивата си се качват ли качват!! Бълъците си плащат и те така!

Добави коментар

Водещи новини