Украйна е изнесла 80% повече зърно през май, но по-малко отпреди година

  • 07 юни 2022 17:03

  • 2815
  • 0
Украйна е изнесла 80% повече зърно през май, но по-малко отпреди година
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Украинските пристанища Бердянск и Мариупол, завзети от руските сили, са разминирани и са готови да възобновят доставките на зърно, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13391

Междувременно Турция продължава да води интензивни преговори с Украйна и Русия за създаването на морски коридор за износа на украинско зърно, обяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. В преговорите участва и ООН.

Украйна не е готова да изнася зърно през Беларус

Русия е блокирала украинските пристанища и затова основната задача е разминирането им, обясни Акар. Въпросът е кой да разминира водите и да охранява коридора, допълни още турският министър на отбраната.

Междувременно стана ясно, че износът на Украйна на земеделска продукция се е увеличил с 80 процента през май в сравнение с предходния месец, съобщава БНР. Въпреки това експортът остава под нивата от преди руското нахлуване.

Украйна е изнесла над 1,7 милиона тона зърно, слънчогледов разсад и слънчогледово олио, става ясно от данни на министерството на земеделието в Киев.

Ако Русия не вдигне блокадата на украинските пристанища, страната може да изнася до 2 милиона тона продукция месечно, каза земеделският министър Тарас Висоцкий.

Преди войната Украйна е изнасяла около 6 милиона тона зърно месечно.

Все още няма яснота около възможните споразумения за износа на зърно през украинското пристанище Одеса, защото Украйна трябва да изчисти подходите към пристанищата. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, и препрати към изявление на президента Путин.

"Има изявление на нашия президент Владимир Путин, който каза, че Украйна трябва да разчисти подходите към пристанищата. Това ще позволи на корабите, след проверка от нашите военни, която да гарантира, че тези кораби не докарват оръжия там, да влязат в пристанището, да бъдат натоварени със зърно и след това, ако е необходимо, дори с наша помощ, да продължат към международни води", каза Песков.

Говорителят на Кремъл припомни и думите на Путин, който увери, че Русия няма да използва разминираните коридори "за настъпателни операции срещу тези морски градове".

Песков отказа да коментира дали се водят преговори с Украйна и Турция за осигуряването на коридор през Черно море за износа на зърно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини