Рекордните 40 на сто от електричеството в Испания произведени с вятърна и слънчева енергия през април

  • 10 май 2022 15:09

  • 1000
  • 0
Рекордните 40 на сто от електричеството в Испания произведени с вятърна и слънчева енергия през април
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Рекордните 40 на сто от електричеството в Испания са били произведени с вятърна и слънчева енергия през април, което може да се обясни с ветровитата пролет и увеличаването на инсталираните мощности за възобновяема енергия, сочи доклад на мозъчния тръст "Ембър клаймит" (Ember Climate), цитиран от Ройтерс.

Вятърните паркове са осигурили 26,2 на сто от електричеството в страната през миналия месец, а фотоволтоичните централи - 14,1 на сто, се казва в доклада, съставен въз основа на данни на оператора на испанската електрическа мрежа "Ред електрика" (Red Electrica).

Електроенергията, произведена от ВЕЦ, е с 33,77 процента годишен спад към 8 май

Производството на зелена енергия се е увеличило благодарение на силните ветрове през месеца и увеличението на инсталираните мощности. Производственият капацитет на вятърната енергетика е нараснал с 3,7 процента спрямо миналата година, а при фотоволтаичните централи увеличението е 26 на сто.

Атомните и газовите централи са произвели съответно 21,6 и 20,3 на сто от обема на произведената през април електроенергия.

Предишният рекорд на дела на слънчевата и вятърната енергия в енергийния микс на страната беше 38 на сто през май 2021 г.

Със слънчевите си равнини, пълноводни реки и ветровити хълмове, Испания планира да произвежда 67 процента от електричеството си от възобновяеми източници до 2026 г.

Планът за икономическо възстановяване, приет от испанското правителство след пандемията от КОВИД-19, предвижда около 6,9 милиарда евро за възобновяемите енергии, зеления водород и складирането на енергия до 2023 г., като целта е да се привлекат 9,45 милиарда евро частни инвестиции.

Последвайте канала на

Калина Христова
1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини