Метанът поскъпва от 1 юли

  • 21 юни 2012 06:11

  • 1016
  • 0
Метанът поскъпва от 1 юли
©

Времето на евтиния метан изтича. След малко повече от седмица газът за автомобилите ще скочи с около 6 ст.

От 1 юли за него ще се плаща акциз от 85 ст. на гигаджаул, което прави по 5 ст. на килограм, гласи Законът за акцизите и данъчните складове. Като прибавим и ДДС-то, реално за метан от 1 юли ще плащаме между 1,65 и 1,86 лв. В момента цените са от 1,59 до 1,80 лв. в различните градове.

Контролът върху начисляването на акциза обаче засега се отлага, защото газовите дружества и финансовото министерство спорят как и какви измервателни уреди да се поставят, съобщава "Стандарт". Затова се очаква да се забави гласуването на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които касаят контрола върху начисляването на акциза. В момента работна група обсъжда вариантите, които да са най-изгодни за всички, обясниха от Агенция "Митници".

"Амбицията и надеждата ни е всички точки за измерване и контрол да бъдат приети до един месец", казаха от ведомството на Ваньо ТановВаньо Танов Генерал-майор Ваньо Митков Танов е бивш директор на Националната служба "Борба с организираната. "Надяваме се, че следващия четвъртък ще имаме предложения за промяна на закона и текстът ще бъде приет и ще влезе за гласуване в зала", каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя потвърди, че вероятно поне месец след влизане на акциза в сила няма да има текстове, които да уреждат контрола. Според нея обаче това няма да създаде проблеми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1016 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини