Лек спад в цената на петрола на фона на несигурността на пазара

  • 14 април 2022 09:18

  • 276
  • 0
Лек спад в цената на петрола на фона на несигурността на пазара
© Novini.bg

Цените на петрола в азиатската търговия днес леко се понижиха след резкия скок през първата половина на седмицата. Инвеститорите преценяват ефекта върху пазара от по-голямото от очакваното увеличаване на петролните запаси на САЩ спрямо затягането на предлагането, информира Си Ен Би Си. 

Фючърсите на Брента, който е референтен за Европа, отстъпиха 45 цента или 0,4 на сто до 108,33 долара за барел. 

Американският лек суров петрол загуби 69 цента или 0,7 на сто до 103,56 долара за барел. 

Търговията и с двата сорта вчера пренебрегна значителното увеличаване на петролните запаси на САЩ и приключиха сесията с ръст от близо 4 на сто. 

"Растежът на търсенето започва да става умерен и перспективата за втората част на годината става все по-мрачна", посочва Вандана Хари, основателка на компанията за анализи на петролния пазар "Ванда инсайт" (Vanda Insights). 

Петролният пазар обаче е силно концентриран върху краткосрочните перспективи и страховете от недостиг в предлагането надделяват, допълва тя. 

Международната агенция по енергията (МАЕ) предупреди вчера, че от май нататък от пазара може да бъдат изключени близо  3 милиона барела руски петрол дневно заради санкции или доброволно наложени ембаргови режими. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини