Петролът Брент поскъпва обратно над 100 долара за барел

  • 12 април 2022 11:59

  • 642
  • 0
Петролът Брент поскъпва обратно над 100 долара за барел
©
Слушай новината Слушай новината

Петролът поскъпва във вторник с около 2%, като фючърсите на петрола Брент отново се търгуват над 100 долара за барел, парирайки част от ценовия спад през последните дни след информации за известно разхлабване на строгите ограничителни Covid мерки в китайската столица Пекин.

Вчерашното предупреждения на ОПЕК, отправено към представители на ЕС, че е невъзможно увеличаване на добивите, което да компенсира евентуалните загуби на руски петролни доставки при налагане на ембарго, също допринася за днешното поскъпване на черното злато.

Фючърсите на петрола Брент и на американския лек суров петрол WTI поскъпват с около 2% съответно към 100,50 и към 96,50 долара за барел, след като по време на търговията в понеделник те се понижиха с по 4% към близо едномесечни ценови дъна.

Властите в Шанхай обявиха, че повече от 7 000 жилищни единици са били класифицирани като зони с по-нисък риск на разпространение на Covid-19, след като не са докладвали нови инфекции в продължение на 14 дни, като някои от жилищните комплекси вече могат да бъдат отворени.

Петролът пое надолу под натиска на локдауните в Китай

Частичното облекчаване на строгия локдаун в китайската столица намалява част от опасенията, свързани с намаленото петролно търсене във втората по големина икономика в света. Тези опасения през последните седмици бяха един от факторите, допринесли за поевтиняването на петрола на световните стокови борси.

В същото време ОПЕК предупреди след снощна среща във Виена с представителите на ЕС, че около 7 милиона барела на ден руски петрол могат да бъдат загубени за световните пазари при евентуални санкции (европейски ембарго на вноса на руски петрол) и че подобна загуба не може да бъде компенсирана от останалите водещи производителки.

Срещата беше инициирана от Европейския съюз, тъй като единният блок е в процес на обсъждане на шести пакет от санкции спрямо Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, който може и да включва налагане на ембарго на ЕС спрямо вноса на руски петрол.

В понеделник външните министри на ЕС не стигнаха до съгласие за евентуално налагане на санкции по отношения на руския петрол, но се очаква да продължат дискусиите по този важен въпрос.

Междувременно държавите членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ), начело със САЩ, планират да освободят около 240 милиона барела от стратегическите си петролни резерви през следващите шест месеца в опит да помогнат за успокояване на пазара. Само САЩ се ангажираха да започнат да освобождават от месец май общо 180 милиона барела от резервите си през този период, или по 1 млн. барела дневно, докато останалите членки на МАЕ - общо 60 млн. барела, или по около 300 хил. барела на ден.

Последвайте канала на

Калина Христова
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини