Вижте какво се случва с цените след инвазията в Украйна

  • 25 февруари 2022 09:34

  • 2187
  • 1
Вижте какво се случва с цените след инвазията в Украйна
© Pixabay

Фючърсите на пшеница в САЩ достигат в петък най-високите ценови нива от близо 14 години, тези на царевицата се покачват към близо 8-месечен връх, като има и повишаване на цените на соята, тъй като продължаващата и днес военната инвазия на Русия в Украйна предизвика опасения от прекъсване на доставките на зърно от ключовия черноморски регион, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14006

Дневните ценови лимити за фючърсните договори на пшеница на Чикагската стокова борса (CBOT) бяха разширени за петъчната сесия на търговия.

Петролът поскъпна с близо 3%, биткойнът - с над 10%. Златото се търгува над 1900 долара

Украинските военни спряха търговското корабоплаване в своите пристанища, а Москва спря движението на търговски кораби в Азовско море до следващо нареждане, въпреки че остави руските пристанища в Черно море отворени.

Водещият вносител на пшеница Египет се наложи да отмени последния си търг за закупуване, получавайки само една оферта след руската инвазия в Украйна.

Украйна е основен износител на царевица, като Китай и Европейският съюз са сред основните й купувачи. Русия, най-големият износител на пшеница в света, доставя основно зърното си от пристанища в Черно море.

Тъй като Русия и Украйна формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло, търговците на селскостопанска продукция се притесняват, че въоръженият конфликт между тях може да повлияе на движението на реколтата и да предизвика "масов бой" от страна на вносителите за заместване на доставките от Черноморския регион.

Най-активният договор за пшеница с доставка през май на CBOT се повишава в началото на петъчната търговия с нови 0,9% към 9,43 долара за бушел, след като през вчерашната сесия достигна връх от близо $ 9,60 - най-високо ценово ниво от юни 2008 г.

Фючърсите на царевицата пък поскъпват в началото на петъчната търговия на Чикагската стокова борса с 1,6% до нов 8-месечен връх от 7,01 долара за бушел, докато фючърсите на соята нарастват с 0,9% до $ 16,68 за бушел, след като по време на търговията в четвъртък удариха ценови връх от около 17,59 долара - най-високо ниво от септември 2021г., преди да върне назад към 16,54 долара.

Тунис, който разчита на Русия и Украйна за около половината от нуждите си от зърно, изпълни необходимите поръчки за покупка на зърно преди началото на атаките в Украйна, докато Ирак заяви, че разполага с достатъчни стратегически резерви от пшеница.

Но Египет, често най-големият вносител на пшеница в света, отмени в четвъртък международния си търг за закупуване в резултат на ниската активност на големите износители.

Инвазията в Украйна също така провокира опасения относно доставките на торове от Русия, като анализатори твърдят, че бразилският селскостопански износ може да загуби конкурентното си предимство поради недостиг на ключовата суровина.

В четвъртък министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак изрази надежда, че компаниите за доставка на торове и селскостопански продукти, засегнати от руската инвазия в Украйна, няма да се възползват несправедливо от ситуацията на фона на вече високите цени на торовете и на посевите, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Н. Николов

2022.02.25 | 10:14

1
"Войната е евpейската жътва."

Добави коментар

Водещи новини