Компенсации за природен газ към битови потребители ще има и за декември

  • 12 януари 2022 17:56

  • 3274
  • 7
Компенсации за природен газ към битови потребители ще има и за декември
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и крайни клиенти да започват от и да включват и месец декември 2021 г. Това заяви министърът на енергетиката Александър НиколовАлександър НиколовАлександър Николов е Магистър по финанси от УНСС. През последните няколко месеца е изпълнителен на брифинг във ведомството по повод следващи мерки по компенсациите за цените в сектора. Той уточни, че структурата за компенсации на природен газ, която ще бъде предложена, е 50% от ръста на цената, като за база се използва последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лева.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че помощта се изчислява като 50% от разликата между базата от 48,84 лева за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и одобрената цена на обществения доставчик "Булгаргаз". Тя даде за пример, че за януари цената на природния газ е 133,41 лева за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лева и 50 на сто от това се получава 42,30 лева на мегаватчас - сумата за подпомагане за месец януари тази година.

За декември компенсацията е 26,77 лева за мегаватчас, посочи тя.

Структурата на изплащане и компенсацията ще бъдат допълнително уточнени.

Всички компенсации подлежат на допълнително потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.

Каримански: Всеки битов потребител на газ ще бъде справедливо компенсиран

По повод промените в структурата на компенсациите за електрическа енергия за небитовите потребители, министър Николов припомни, че първоначалното предложение се изчисляваше като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена в сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена. Това предложение сега може да се промени, защото очакванията за прекалено високи цени на тока за бизнеса, които бяха от порядъка на 750 лева за мегаватчас, не са факт и пазарът в момента се движи в по-ниски стойности.

Това позволява министерството да бъде по-гъвкаво относно ограничението от 30% от реалната борсова цена. Затова таванът, който ще бъде предложен като структура, ще бъде 250 лева на мегаватчас. Промяната, която е свързана с променения таван, ще бъде валидна от януари. Тази промяна трябва да бъде потвърдена след ново решение на Министерски съвет и тя ще трябва да се получи нова нотификация от страна на ЕК. Поради това, че пазарът се променя динамично, ще се прави преглед на цялата система, ще има срещи с бизнеса, както и с дружествата, които са под шапката на Българския енергиен холдинг, така че да няма застрашена инвестиционна и ремонтна програма.

Асен Василев: Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати, ресурсът вече е заделен

Ще се наблюдава и структурата на Фонда за сигурност на енергийната система, но засега ще се запази тази структура с таван от 250 лева на мегаватчас, допълни министър Николов.

Той уточни, че се запазва структурата на 75% от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред", като единствената промяна е, че таванът вече няма да е 30 процента от цената, а фиксирана сума до 250 лева на мегаватчас.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3274 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ПУТИ

2022.01.12 | 19:11

7
РЕКЕТА ЗА КРЕМЪЛ,КОЙТО НИ ПРОБУТВА НАЙ СКЪПАТА ГАЗ В СВЕТА КОЯТО ТОЙ ГРАБИ ОТ КОЛОНИИТЕ СИ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ТУРЕНИ ОТ РУСКАТА ВЕЩИЦА МУТРАФОНОВА ПЪЛНЯТ ГУШАТА НА КРЕМЪЛ. СКОРО ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ, ПАК ДА СМЕ ОФИЦИАЛНО БАЛКАНСКАТА ДУПКА НА ОСРАНИЯ КРЕМЪЛСКИ КЕНЕФФФФ...
ПУТИ

2022.01.12 | 19:10

6
РЕКЕТА ЗА КРЕМЪЛ,КОЙТО НИ ПРОБУТВА НАЙ СКЪПАТА ГАЗ В СВЕТА КОЯТО ТОЙ ГРАБИ ОТ КОЛОНИИТЕ СИ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ТУРЕНИ ОТ РУСКАТА ВЕЩИЦА МУТРАФОНОВА ПЪЛНЯТ ГУШАТА НА КРЕМЪЛ. СКОРО ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ, ПАК ДА СМЕ ОФИЦИАЛНО БАЛКАНСКАТА ДУПКА НА ОСРАНИЯ КРЕМЪЛСКИ КЕНЕФФФФ...
ПУТИ

2022.01.12 | 19:09

5
РЕКЕТА ЗА КРЕМЪЛ,КОЙТО НИ ПРОБУТВА НАЙ СКЪПАТА ГАЗ В СВЕТА КОЯТО ТОЙ ГРАБИ ОТ КОЛОНИИТЕ СИ. СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ,ТУРЕНИ ОТ РУСКАТА ВЕЩИЦА МУТРАФОНОВА ПЪЛНЯТ ГУШАТА НА КРЕМЪЛ. СКОРО ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ ПАК ДА СМЕ ОФИЦИАЛНО БАЛЙАНСКАТА ДУПКА НА ОСРАНИЯ КРЕМЪЛСКИ КЕНЕФФФФ...
ПУТИ

2022.01.12 | 19:00

4
РЕКЕТА ЗА КРЕМЪЛ,КОЙТО НИ ПРОБУТВА НАЙ СКЪПАТА ГАЗ В СВЕТА КОЯТО ТОЙ ГРАБИ ОТ КОЛОНИИТЕ СИ.
баба гицка

2022.01.12 | 18:46

3
Байдън раздаде на всеки гразданин по 2000 $ - това е справедливо - БОГ ще ви съди подли мутри
баба гицка

2022.01.12 | 18:41

2
проклети лъжци - за всички играчи има, а на мен кой ще ми даде компенсации, нали и аз съм потърпевша

2022.01.12 | 18:12

1
Много добре лъжат

Добави коментар

Водещи новини