Цената на газа в Европа пада

  • 11 януари 2022 06:52

  • 5078
  • 4
Цената на газа в Европа пада
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Цената на природния газ в Европа намалява за втори пореден ден на фона на нарастващите доставки на втечнен природен газ от американски танкери. Тези доставки постепенно започват да изместват руския газ, пише Bloomberg.

Според данните на операторите, събрани от агенцията, доставките от танкерите с втечнен природен газ на терминалите в Северозападна Европа са на най-високото си ниво от декември 2019 г. Отбелязва се, че доставките на втечнен природен газ помагат за компенсиране на "ограничен" износ от Русия.

Рекордното покачване на цените на газа в Европа през декември принуди търговците, доставящи втечнен газ за Азия, да пренасочат танкерите към европейските пристанища.

Директорът на "Булгаргаз": Българинът плаща с до 40% по-ниска цена на газа от тази в Западна Европа

Според оценките на експерта на аналитичната компания ICIS Том Марсек-Мансър 5,5 милиарда кубически м. ще пристигнат в Западна Европа от САЩ през следващите две седмици, а други 3,5 милиарда кубически метра вече бяха доставени в началото на годината. Така доставките на гориво от САЩ може да са на рекордно ниво. В същото време, пише Bloomberg, през февруари на пазара на втечнен газ ще се наблюдава традиционната азиатска премия, а през март и април отново ще бъде заменена от дастяваните от Европа количеств.

Цените на природния газ на европейския пазар се понижиха в края на декември на фона на новините за пристигането на втечнен природен газ и повече енергия от вятърна енергия. От понеделник, 10 декември, газовите фючърси с доставка през февруари се търгуват на около 1000 долара за хиляда кубически метра. Исторически рекорд бе поставен на 21 декември - 2200 долара за 1000 кубически метра.

Последвайте канала на

Калина Христова
5078 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.01.11 | 10:17

4
За сметка на това у нас се вдигат. Р.Овч., агент Гоце и тройния шлем пак са на власт, макар и чрез марионетка пРезидент и продължавайте подмяната.
wtf

2022.01.11 | 09:51

3
но не и цените в комунистическата ни държава......
.

2022.01.11 | 08:47

2
Мижи да те лажем!
¸¸¸.Бoриcлaвa Йoвчeвa.¸¸¸

2022.01.11 | 08:26

1
...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже циреи на гъзъ му на циганина-канибал-ваксър Боко-Българоубиеца да излязат, и да се размножат, и като гъби след дъжд да никнат, а на лъжливия му език язва да излезе! ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже свещ скоро да му палят и заупокойна молитва да му четат. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Проклет да е и той и децата му и внуците и правнуците му до девето коляно. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Да стигнат до просешка тояга и да просят по улиците комат хляб. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Мир да не види ни на тоя ни на оня свят...¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ .Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸: uni.su/bwT7KI

Добави коментар

Водещи новини