Издадени са заповедите, забраняващи на мобилните оператори да вдигат цените

  • 30 декември 2021 12:26

  • 2190
  • 7
Издадени са заповедите, забраняващи на мобилните оператори да вдигат цените
© Freepik

Издадени са заповедите, с които се забранява на мобилните оператори да индексират цените на услугите си, съобщиха от Министерството на икономиката.

В съобщението е прикачено и решението на Комисията за защита на потребителите, взето преди Коледа, според което е нелоялна практиката да се променят условията по договорите по ред, който не е описан в тях.

Заповедите се отнасят до мобилните оператори А1 и "Теленор", като в текста на съобщението от икономическото министерство е цитирана и вицепремиерът Корнелия Нинова.

Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората, казва Нинова.

В съобщението са посочени и стандартни условия по договорите, които според Комисията за защита на потребителите и според вицепремиера, не позволяват исканото от мобилните оператори увеличение на цените на услугите.

Официално: Забраниха увеличението на цените от мобилните оператори

Още преди Коледа самите оператори информираха клиентите си със SMS за предстоящото увеличение, мотивирано с растящата инфлация.

Мобилният оператор А1 изпрати съобщение за медиите, в което се казва, че те са получили заповед от Комисията за защита на потребителите, която обаче не забранява индексацията на цените по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две.

Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме, пишат от А1.

Оттам допълват, че тази възможност е залегнала в договорните отношения на мобилния оператор от много години и никога досега тя не е била използвана.

В съобщението на А1 се казва още, че сериозният политически отпор, който срещат, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите.

Novini.bg
2190 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Йорданка Игнатова

2022.01.04 | 17:24

7
Току що получих съобщение от Vivacom: "Уважаеми клиенти, във връзка с увеличението на цените на основните енергоносители и ръста на инфлацията, и на основание на Общите условия на Vivacom от февруари 2022 г. цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 1 лев с ДДС за всяка услуга. Промяната ще бъде отразена в месечната сметка от февруари 2022 г. Повече инфо на vivacom.bg/index" Защо г-жата ни заблуждава? Вдигат цените и не им пука за нея и заповедите 'и!!!
гкк

2021.12.30 | 13:33

1
Като ви изтече договора новия ще бъде със по високи цени така че не се радваите в нашата скапана държавица всико е вятър и мъгла

2021.12.30 | 23:24

6
И до сега винаги е бил на по-високи.
Какво толкова ме

2021.12.30 | 14:28

5
плашиш с тая Германия, не ходи да транжираш месо, ходи да правиш нещо, което ценят и ще видиш и големи пари, и ниски данъци, и добър живот. И там е като у нас, за богатите данъците са практически нулеви.
Гошо от nочuвка

2021.12.30 | 14:23

3
До Германия - Много точен коментар.
Ми ходи в Германия

2021.12.30 | 13:49

2
Имаше една статия за фабриките за месо в Германия. Вземи излез поживей и виж. Искате висок стандарт ама не искате да плащате данъци или да се съобразявате....
Правителството подходи напълно глупаво

2021.12.30 | 14:25

4
Тpя6вaшe дa oтвopи пpoцeдypa зa oщe двe мo6илни кoмпaнии, нeсвъpзaни с кapтeлa "Мeнтeл-Гpa6yл-Зaд тe6e e" и нeщaтa щяхa дa си дoйдaт нa мястoтo вeднaгa сaми.

Добави коментар

Водещи новини