Москва критикува газовите доставки от Германия за Полша

  • 26 декември 2021 18:05

  • 3017
  • 0
Москва критикува газовите доставки от Германия за Полша
© Getty (архив)

Руският газов гигант "Газпром" смята за слабо "рационална" препродажбата на руски газ от Германия на Полша в разгара на поскъпването на това гориво. Концернът отхвърля обвиненията, според които Москва съзнателно ограничава доставките си за Европа, предаде Франс прес.

"Има данни за физически реверс на газ от Германия към Полша и по всичко личи, към Украйна, в обем от 3 до 5 милиона кубика за денонощие", каза говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от световните агенции.

"Този газ се качва от подземни хранилища на територията на Германия, от които вече са взети 47 на сто от газа, а зимата едва започва. Не е най-рационалното решение", коментира той в ефира на телевизия "Русия 1".

Според него, цените на тези доставки съществено надхвърлят цените на обемите, договорени и доставяни от "Газпром".

За пръв път. Цената на газа надхвърли 2000 долара

В сряда полското представителство към ЕС обвини Москва, че е спряла доставките си през газопровода "Ямал-Европа" между Русия, Полша и Германия, като обвини "Газпром" в "манипулация".

Руският президент Владимир Путин отвърна, че Москва не прави нови доставки за износ през този газопровод поради липса на нови поръчки от Европа.

Ние изпълняваме договорните си задължения за доставки в пълния им обем, надеждно и винаги в срок. Най-важното е още веднъж да подчертая, че през тази нелека година, със сериозни зимни и летни пикове, изпълнихме на 100 процента и ще продължим да изпълняваме задълженията си пред европейските компании, подчерта в четвъртък шефът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Германското енергийно министерство заяви днес, че Москва изпълнява дългосрочните си договори и "няма признаци да се блокира снабдяването", посочва АФП.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини