Оборотът на заведенията паднал с 40% след забраната за пушене

  • 07 юни 2012 14:36

  • 1227
  • 7
Оборотът на заведенията паднал с 40% след забраната за пушене
©

За шест дни от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, оборотите на 50-те най-големи заведения в столицата са отбелязали спад с между 30 до 40%, съобщиха пред Дарик собственици на клубове и ресторанти.

Те обсъдиха на среща по между си мерките, които биха могли да предприемат, за да запазят клиентите си. Според управителите най-много са пострадали денонощните заведения, тъй като оборотът, отчел най-голямо понижение, е този между 3,00 и 5,00 ч. сутринта.

Две са основните причини, заради които промените в Закона за здравето са рефлектирали върху клиентелата в най-големите столични клубове, твърдят управителите на два от тях - Пейо Филипов и Стоимен Тихов. Според Филипов на първо място е нелоялната конкуренция. "Пуши се и в някои заведения, и в някои дискотеки. От друга страна спадът, според мен, се дължи и на това, че на клиентите, освен че им е притеснено като не пушат, дори и да дойдат, те си тръгват по-рано", обясни той. Според Тонев в София туризъм в истинския смисъл на думата не съществувал. По думите му градът разчитал най-вече на клиенти от столицата и това е причината забраната за тютюнопушене да се отрази на повечето от заведенията. "От няколко дни оборотите на петдесетте топ заведения в столицата са паднали с около 30-40%. Това, мисля, че звучи достатъчно стряскащо и обезпокоително", обясни още той.

Управителите са категорични, че от страна на заведенията няма какво повече да се измисли, за да се възстановят предишните обороти, тъй като "законът си бил закон". "По-скоро да видим под някакъв обществен натиск дали може по-натам да се предвидят някакви облекчения", коментират те.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1227 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
dfg

2013.10.03 | 14:38

7
а бе наркомани прости, какви облекчения какви 5 лева!!! Не се пуши е това е. Точка! Факт! Финито!

2012.06.12 | 15:23

6
Да живее битовият алкохолизъм! (И да мрат съседите!)
abdul hahaha

2012.06.12 | 15:22

4
emi to da ti kaja az samo v domcheto vehe kvo da praa v taq diskoteka ili bar kato ne moje 1 golemo da pinesh s cigarka ebati smeha

2012.06.12 | 15:23

5
mojebi e vreme da se uchredi partia na PUSHACHITE, niakoi triabva da zashtitava i interesite na po goliamata chast ot horata!!!
човек

2012.06.12 | 15:22

3
Въобще не ме интересува спада на клиенти или спада на оборот и т.н. никой няма право да ме трови с гнусните си цигари за това ако ще да фалират половината заведения пак не ме интересува, като са пристрастени болни хора, да си седят вкъщи и да си пушат там, а нормалните хора да ходят в заведения с чист въздух. Пущачите са супер нагли боклуци и въобще не се въобразяват с никой, защо сега аз или който и да е невинен пасивен пушач да ми пук за тях, при положение че са ни тровили толко време!?!? Бой, глоби и никаква толерантност за наркоманите, наречени пушачи, да си пият хапчетата и мълчат!

2012.06.12 | 15:22

2
Като ми дойде непушач на гости, го гоня на терасата, ама рядко се завъртат такива около мене. Не пият, не пушат, хранят се здравословно... педеруги.
Пенчев

2012.06.09 | 23:07

1
Абе що пишете глупости бе , как така е паднал оборота като забраната е за всички заведения ?! Няма къде да ходят пушачите , като пушенето им е по-важно от другото да си седят в къщи да ги видя колко време ще е това

Добави коментар

Водещи новини